Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo ešte zasadiť v júli?

rss

Od polovice júla do polovice augusta je ešte možné zasiať niektoré druhy zeleniny a ich úrodu si pozbierať na jeseň. Niektoré plodiny budú takto dokonca chutnejšie, pretože vyprodukujú viac cukrov, ktoré im pomáhajú prežiť, keď je chladnejšie počasie. Pred vysadením plodín nezabudnite do pôdy opäť pridať kompost. Ideálne je plodiny zasadiť na iné miesto, ako boli predtým. Takže... ktoré plodiny sa v júli a auguste ešte oplatí do záhrady vysadiť?

Špenát

Špenát môžete zasadiť priamo do záhrady koncom júla alebo aj začiatkom augusta. Listy špenátu prežijú aj prvé mrazy, ba dokonca i sneh. Po prvom mraze bude síce špenát vyzerať akoby bol zamrznutý, či zvädnutý, ale len počkajte, kým sa trošičku oteplí a vyjde slniečko, to ho zdvihne a vy ho môžete pozbierať a uskladniť.

Reďkovky

Reďkovky sú tiež výbornou plodinou, ktorú môžete vysadiť koncom júla, prípadne až do polovice augusta. Reďkovky pri klíčení potrebujú veľa vlahy, preto ak neprší, nezabudnite na pravidelnú zálievku. Reďkovky dozrievajú približne jeden mesiac. Akonáhle uvidíte reďkovku na povrchu, môžete ju vytrhnúť a pochutnať si na nej.

Mrkva

Semiačka mrkvy môžete vysievať od konca júla do začiatku augusta. Pôdu udržiavajte vlhkú, pretože v suchej pôde mrkva nevyklíči. Ak vám mrkvy vyklíčia tesne pri sebe, pretrhajte ich, inak budú zakrpatené a zdeformované. Pre lepšiu úrodu môžete vyskúšať mulčovanie slamou.

Kel

Kel by ste mali vysadiť najneskôr v polovici augusta. Rastliny kelu sú odolné aj voči silnejšiemu mrazu a jeho chuť sa chladným počasím zlepší, pretože produkuje glukózu. Ak chcete, aby vám kel vydržal v záhradke čo najdlhšie, tak z každej rastlinky odtrhávajte len niekoľko listov naraz.

Brokolica

Brokolicu môžete taktiež zasadiť do záhrady aj v júli, či začiatkom augusta. Ideálne je vysádzať sadenice, ale vyrastie ešte aj zo semena. Pred výsadbou však brokolica potrebuje, aby ste do pôdy primiešali veľa kompostu. Ten totiž v pôde udrží aj vlhkosť potrebnú pre jej rast.

Šalát

Listový šalát rastie zo semien veľmi dobre, ale nevyklíči, ak je vonku príliš teplo. Preto, ak je nadmerne teplo, tak šalát vysievajte v tieni alebo prekryte riadky šalátu tkaninou. Nezabudnite však pôdu udržiavať vlhkú, pretože aj to znižuje teplotu pôdy. Šalát môžete vysiať aj do kontajnerov, ktoré môžete premiestňovať do tieňa podľa potreby.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz