Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šalát Baby Leaf — opakovaná úroda z jediného výsevu

rss

Baby Leaf je šalát vhodný do kvetináčov, aj na pestovanie v záhrade. Okrem rýchleho rastu má ešte jednu, gurmánmi vysoko cenenú výhodu. Pri správnom postupe zberu máte na tej istej rastlinke o niekoľko týždňov pripravenú ďalšiu porciu čerstvých, šťavnatých šalátových listov.

 

Baby Leaf — čo to je, a kde kúpiť semienka?

Baby Leaf znamená mladý list. Je to vlastne tzv. šalát na balkón vyšľachtený na pestovanie v interiéri, v mestách na balkónoch či parapetách. V obchodoch pre záhradkárov sa bežne predáva pod označením Baby Leaf v malých sáčkoch naplnených zmesou semienok viacerých odrôd šalátov (Lactuca sativa) vhodných na pestovanie v nádobách.

Vyniká rýchlym rastom, vyrastie v dobrých podmienkach často až do výšky 50 cm a umožňuje opakovaný zber mladých listov. Preto sa s obľubou vysieva aj priamo do záhrad, kde má k dispozícii dostatok priestoru a slnka.

Kedy vysiať šalát Baby Leaf?

Pri pestovaní v záhrade môžete tento šalát vysievať od marca až do augusta, priamym výsevom na záhon. Pri pestovaní v nádobe v interiéri môžete šalát Baby Leaf vysievať v podstate celoročne.

Ako vysiať šalát Baby Leaf?

Semienka šalátu sa vysievajú nahusto (dôležité !) do jemne spracovanej pôdy do hĺbky 0,5 cm, do riadkov vzdialených od seba 10 cm. Ak vysievate do nádoby, najlepšie je vysiať semienka do dlhého kvetináča (napr. samozavlažovací truhlík dĺžka 50 cm) vždy stredom kvetináča jeden riadok šalátu.

V jednom sáčku so semienkami bežne býva okolo 100 semienok, to postačí na vysiatie riadku dlhého 1 m (niektorí pestovatelia odporúčajú na 1 m vysiať až 200 semienok). Zvoľte slnečné, prípadne v letnom úpeku polotienisté stanovisko. Pôdu nenechajte vyschnúť, udržiavajte ju vlhkú.

Čo nasleduje po výseve?

Semienka šalátu najlepšie klíčia pri teplotách v rozmedzí 5 až 15 °C, klíčenie trvá jeden alebo dva týždne. Vyklíčené rastlinky udržiavajte bez buriny, pravidelne zalievajte (len popri korienku, nie na rastlinu).

Ako a kedy zberať šalát Baby Leaf?

Asi 40 dní po výseve (podľa podmienok) môže prísť na rad prvý zber (keď má rastlinka aspoň 10 cm výšku). Opatrne pozberajte čistým rezom (cca 2,5 cm nad zemou) všetky mladé listy, nepoškoďte však srdiečko rastlinky. V dobrých podmienkach sa šalát rýchlo zregeneruje, a o ďalších 40 dní sa môžete tešiť na novú úrodu šalátových listov. Dobrú chuť :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz