Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čierne, zelené, červené a biele korenie: ako si vybrať?

rss

Napriek tomu, že čierne korenie je najrozšírenejším a hádam najviac používaným druhom korenia na svete, nie je jediným. Na jednom vždyzelenom kríku pochádzajúcom z južnej Indie a Srí Lanky s názvom piepor čierny sa zbierajú až štyri druhy korenia. Čierne, biele, zelené a červené korenie sa odlišujú len časom zberu a spôsobom spracovania.

Čierne korenie

Čierne korenie je najrozšírenejšou variantov korenia. V podstate je to uvarené zelené korenie, ktoré je následne vysušené na slnku. Čierne korenie má najsilnejšiu a najštipľavejšiu chuť. Čerstvo zomleté čierne korenie je, spolu so soľou, najoriginálnejším korením, ktoré možno pridať do každého jedla.

Zelené korenie

Zelené korenie sa taktiež získava z nedozretých zelených bobúľ. Tie sa hneď po zbere nechajú rýchlo usušiť v prúde horúceho vzduchu. Potom sa buď zamrazia, alebo sa naložia do slaných, či octových nálevov. V sušenej forme zelené korenie dlho nevydrží, pretože sa veľmi rýchlo kazí. Zelené korenie je miernejšie aromatické a vynikajúce najmä na ochutenie omáčok, pokrmov z hovädzieho mäsa, prípravu paštét a šalátov.

Červené korenie

Pokiaľ sa korenie nechá na kríku úplne dozrieť, zbiera sa červené korenie.To je potrebné čo najskôr usušiť alebo naložiť do nálevu. V kuchyni sa používa do omáčok, polievok, pomazánok, zeleninových šalátov, rizota, zaváranín a podobne.

Biele korenie 

Biele korenie sa získava odstránením červenej šupky. Tak sa odhalí biele, výrazne aromatické, jadro. Biele korenie sa odporúča najmä na dochucovanie jemných smotanových omáčok.

Čo obsahuje korenie

Korenie je veľmi bohaté na alkaloid piperín. Ten pomáha pri nevoľnostiach, bolestiach hlavy, slabom trávení a taktiež má protizápalové účinky.

Liečivé účinky korenia

Korenie zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a tráviacich enzýmov, zvyšuje prekrvenie a prehrieva organizmus. Taktiež dodáva chuť do jedla, zastavuje hnačku, pomáha pri nadúvaní. Zvonku môžeme korenie používať ako masážny prostriedok na boľavé svaly a kĺby.

Ktoré korenie je najlepšie

Aj pri korení platí, že čím kvalitnejšie, tým lepšie. Pri používaní sa teda snažte zohnať si korenie v bylinkárstve, korenárstve, či v obchode so zdravou výživou. Ktoré korenie následne použijete je už len na vás, pretože všetky tieto druhy korenia sú rovnako dobré pre zdravie.

Pre koho je korenie nevhodné

Používanie korenia, či už čierneho, bieleho, červeného alebo zeleného, sa neodporúča malým deťom, ani tehotným a dojčiacim ženám.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz