Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Škorica chutí, vonia a lieči

rss

Škorica – voňavá, príjemne chutiaca korenina je zároveň aj liekom. Kedy vám môže pomôcť, a na čo si pri liečbe škoricou treba dať pozor?

Škorica je vlastne kôra stromu zvaného škoricovník. V obchodoch ju nájdete v mletom stave alebo v celých kúskoch kôry. Zdravotné (liečebné) účinky škorice:

- škorica (dokonca už jej vôňa) stimuluje mozgovú činnosť a pamäť, pomáha lepšie sa sústrediť napríklad na štúdium alebo pri práci za PC,

- znižuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje krvný obeh a dodáva energiu vyčerpanému organizmu,

- podporuje imunitný systém, má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti,

- pravidelná konzumácia škorice je prevenciou proti ochoreniam hrubého čreva,

- škorica podporuje trávenie a činnosť tráviaceho traktu, znižuje hladinu cholesterolu vrátane „zlého“ cholesterolu,

- pôsobí ako afrodiziakum,

- pomáha pri zápachu z úst, nadúvaní, obezite, artritíde, menštruačných kŕčoch.

Škorica a diabetes

Podľa celej rady zdrojov škorica prospieva pri diabetes 2. typu, je však nevyhnutná konzultácia s lekárom o vhodnosti a rozsahu doplnkovej liečby škoricou.

Škorica a rakovina

Podľa výskumov z USA má škorica nielen preventívne účinky (napr. proti rakovine hrubého čreva), ale dokonca spomaľuje množenie rakovinových buniek napríklad pri leukémii.

Škorica a tehotenstvo

Pre tehotné ženy nie je vhodná príliš vysoká konzumácia škorice, opäť je najlepšie poradiť sa s lekárom.

Škorica a alergické reakcie

V niektorých prípadoch môže škorica vďaka obsahu dráždivých látok vyvolať u konzumenta alergickú reakciu. Aj preto platí staré známe pravidlo – všetko s mierou. Odporúčaná denná dávka je približne pol kávovej lyžičky denne, z terapeutických dôvodov sa však často prekračuje. Prehnane nadmerná konzumácia škorice môže poškodzovať napríklad pečeň alebo obličky.

Škorica a káva

Škorica do rannej šálky kávy môže byť veľmi príjemným začiatkom nového dňa. Ak ste si zvykli (alebo si práve zvykáte) piť kávu bez cukru, práve štipka škorice dodá káve skvelú chuť a vôňu.

Škoricový čaj

Škorica sa dá s čajom kombinovať mnohými spôsobmi. Stačí napríklad pridať kúsok nemletej kôry škorice do kvalitného ovocného čaju pred zaliatím a dochutiť medom.

Na záver

Vďaka svojim liečivým vlastnostiam škoricu uplatňujú ako súčasť podpornej liečby mnohých ochorení aj lekári, často v kombinácii s medom (čo prispieva k zvýšeniu účinku).

 

TIP: Prečítajte si článok o ďalších zázračných potravinách. :) 

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/40-zazracnych-potravin-od-a-po-z

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz