Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
15%
Že sú vyrobené na Slovensku
30%
Známy pôvod - výrobca
47%
Blízkosť predajne
8%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

40 zázračných potravín od A po Z

rss

Ste si istí, že vám a vašim deťom nechýba v strave nič podstatné? Porovnajte si svoj jedálniček s našim zoznamom zázračných potravín – najsilnejších bojovníkov za vaše zdravie a vitalitu.

Kontrolný zoznam zázračných potravín:

- aloe vera má regeneračné a očistné účinky, pomáha pri alergiách a detoxikácii, obsahuje proteíny, celé spektrum vitamínov, minerálov, aminokyselín, prírodné analgetiká (antrachinóny),

-  brokolica podporuje látkovú výmenu, odpratáva z tela kancerogénny odpad, chráni DNA pred poškodením, obsahuje kyselinu listovú, antioxidanty, vitamíny C a E,

- brusnice obsahujú široké spektrum vitamínov a antioxidantov, pomáhajú pri zápaloch močových ciest, cukrovke, reumatizme,

- cesnak je známy mimoriadnymi antibakteriálnymi a protirakovinovými účinkami, znižuje krvný tlak a hladinu cukrov v krvi,

- cibuľa chráni pred rakovinou, podporuje činnosť obličiek, má antibakteriálne účinky, pomáha pri poruchách trávenia, obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, K, minerálne látky,

- čierne korenie podporuje mozgovú činnosť a trávenie, pomáha pri depresiách, zlepšuje vstrebávanie živín,

- čučoriedky sú užitočné ako prevencia rakoviny a vitamínová bomba, prospievajú zraku, upravujú cholesterol a hladinu cukru v krvi,

- fazuľa vďaka obsahu izoflavónov blokuje rast zásobovacích ciev rakovinových nádorov, podporuje chudnutie, predlžuje život,

- čili papričky obsahujú výkonný antioxidant kapsaicín, miernia bolesti a pomáhajú chudnúť,

- horká čokoláda znižuje krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych chorôb, obsahuje antioxidanty,

- goji (kustovnica čínska) obsahuje cenné karotenoidy, vitamíny, antioxidanty – je to hotový elixír života,

- chlorella je zelená riasa s protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami, podporuje vylučovanie toxických látok z tela, pomáha znížiť cholesterol, prospieva imunite, črevnej mikroflóre, upravuje metabolizmus cukru, obmedzuje astmatické záchvaty,

- jablká podporujú imunitu, sú prospešné nášmu srdcu a krvnému obehu, prečisťujú organizmus, odvádzajú z tela škodliviny, pomáhajú pri bolestiach a závratoch hlavy, chrípke, horúčke, kašli, hnačke (nastrúhané jablká), chránia pred Alzheimerom a Parkinsonovou chorobou,

- jačmeň (jačmenné klíčky) zvyšujú imunitu, pomáhajú pri detoxikácii a očiste tela,

- jód je potrebný pre správnu činnosť štítnej žľazy, prijímame ho napríklad v jódovanej kuchynskej soli, ale aj v rybách (losos, tuniak, makrela, sardinky), v niektorých minerálkach a špeciálnych prípravkoch,

- jogurty sú bohatým zdrojom vápnika, vitamínov skupiny B a pokiaľ obsahujú živú jogurtovú kultúru (probiotické baktérie) prospievajú nášmu črevnému prostrediu,

- kiwi je výdatným zdrojom vitamínu C, podporuje látkovú výmenu, imunitný systém, zlepšuje videnie, prospieva pri liečbe zranení, funguje ako prevencia chrípky a nachladnutia, zlepšuje náladu,

- kurkuma vyniká silnými antioxidačnými, protirakovinovými a protizápalovými účinkami, jedna z jeho hlavných zložiek (kurkumín) pomáha blokovať enzýmy podporujúce rast nádorov (kurkumu nájdete napríklad v kari korení),

- ľanové semienka sú neprávom na okraji záujmu konzumentov – dokážu hotové zázraky vďaka širokému spektru vitamínov, minerálov a obsahu omega 3 nenasýtených esenciálnych mastných kyselín,

- lieskovce prospievajú činnosti mozgu, obsahujú vitamíny A, E,

- med vyniká neuveriteľnými liečivými a antibakteriálnymi účinkami, vysokým obsahom vitamínov, minerálov a organických kyselín,

- mrkva je známa vysokým obsahom karoténu, ďaľších vitamínov a minerálnych látok, pektínu a éterického oleja, posilňuje zrak, má protirakovinové a protizápalové účinky, účinná je aj v podobe mrkvovej šťavy,

- olivový olej s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, minerálov a fytochemických látok podporuje imunitu a predlžuje život (nie je olivový olej ako olivový olej – za najkvalitnejší je považovaný taliansky olivový olej „Extra Virgin“, teda extra panenský lisovaný mechanickým spôsobom za studena),

- orechy obsahujú vysoký objem olejov, minerálov a bielkovín, nenasýtené mastné kyseliny a sacharidy, prospievajú kardiovaskulárnemu systému, pôsobia ako prevencia infarktu,

- ovos (ovsené vločky) je doslova nabitý vitamínmi, minerálmi a bielkovinami, pôsobí preventívne proti arterioskleróze a hypertenzii, obsahuje vlákninu, znižuje cholesterol, stabilizuje cukor v krvi,

- paradajky nielenže majú silné antikancerogénne, protizápalové a liečivé účinky, ale v značnej miere ich nestrácajú ani tepelnou úpravou – a dajú sa ľahko vypestovať hoci aj v kvetináči na balkóne,

- petržlen obsahuje silicu (so silnými dezinfekčnými účinkami), komplex vitamínov skupiny B, vitamín C a E, kyselinu listovú, karotenoidy, flavonoidy – prospieva zraku, pri zápaloch močových ciest, chráni pred voľnými radikálmi,

- pohánka lieči a chráni žily a cievny systém, reguluje krvný obeh, posilňuje imunitu, odvádza z tela kyseliny, pôsobí protizápalovo (denná konzumácia pohánky sa však neodporúča pri zvýšenom krvnom tlaku),

- pomaranče pomáhajú pri únave, dodávajú vitamín C, pomáhajú pri alergiách, sú užitočné ako prevencia pred rakovinou, zlepšujú imunitu organizmu a napomáhajú vstrebávaniu minerálov,

- pšenica obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D, E, cenné minerálne látky, antioxidanty – konzumujte výrobky z celozrnnej múky, pšeničné klíčky, olej z pšeničných klíčkov,

- rakytník rešetliakovitý je ker s plodmi pripomínajúcimi oranžové ríbezle – dá sa pestovať aj v našich záhradách (potrebujete samčiu aj samičiu rastlinku), plody majú mimoriadne vysoký obsah vitamínu C a sušené sú veľmi chutné, vhodné do marmelád, z vetvičiek a listov možno variť čaj,

- ryby obsahujú okrem iných prospešných látok jód, selén, vitamín D, A, vitamíny skupiny B a polynenasýtené mastné kyseliny, prospievajú našej imunite, kardiovaskulárnemu systému aj nervovej sústave, pravidelná konzumácia mastných rýb a bielych rýb niekoľko krát týždenne pôsobí ako prevencia proti rakovine čriev,

- stévia je obľúbená náhrada cukru v jedlách a nápojoch, má protizápalové účinky, prospieva pankreasu, žutie lístkov pomáha proti zubnému kazu (stéviu si môžete úspešne pestovať aj doma v kvetináči),

- škorica zlepšuje činnosť mozgu, pomáha pri cukrovke (typu 2) a vysokom tlaku, kožných problémoch, stimuluje krvný obeh a upokojuje nervovú sústavu,

- šošovica ako všetky strukoviny znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva, infarktu, arteriosklerózy, je zdrojom vlákniny, minerálnych látok a vitamínov,

- špalda je kráľovná obilnín, vzhľadovo veľmi podobná pšenici – má regeneračné účinky, zlepšuje imunitu, je ľahko stráviteľná, bohatá na bielkoviny, vhodná je pri liečbe žalúdka a čriev, diétach, dodáva telu energiu, teplo a zdravý tuk z ktorého sa nepriberá,

- špenát je ďalší silný bojovník proti rakovine, spomaľuje starnutie, udržiava dobrý zrak, znižuje cholesterol, pomáha pri anémii a neobsahuje takmer žiadne kalórie,

- tekvicové semienka nie sú len obľúbenou pochutinou – cenným obsahom vitamínov, zinku, omega 3 kyselín, flavonoidov a ďaľších zložiek prospievajú imunite, chránia pred infarktom, upravujú cholesterol, slúžia ako prevencia pred chorobami prostaty,

- zázvor zlepšuje imunitu a trávenie, má protizápalové účinky, čaj z neho pomáha pri bolestiach hlavy, nesmie sa však konzumovať nalačno, nie je vhodný pre diabetikov a užíva sa len v minimálnych dávkach (dospelá osoba menej ako 4 gramy čerstvého zázvoru, alebo max. 1 gram sušeného zázvoru denne),

- zelený čaj zabraňuje rastu a množeniu rakovinových buniek, má antibakteriálne účinky, spomaľuje starnutie, lieči bolesti hlavy a depresie, upravuje cholesterol v krvi, pôsobí proti vzniku krvných zrazenín, vďaka obsahu kofeínu má povzbudzujúce účinky.

Nezabudnite však – všetko s mierou, žiadna potravina by nemala v jedálničku extrémne dominovať. Aj zázračné superpotraviny vám budú najužitočnejšie ako súčasť pestrej a vyváženej stravy.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz