Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vanilka, vanilkový extrakt a ich liečivé vlastnosti

rss

Keď počujete „vanilkový extrakt“, čo vám napadne ako prvé? Predpokladám, že vaše odpovede by boli koláče, dezerty, zákusky, zmrzlina, nápoje, ale čo tak antioxidant, protizápalový liek, podporovateľ duševného zdravia? Áno, vanilkový extrakt je skvelý na všetky tieto veci a ešte oveľa viac!

Vanilkové struky patria medzi neštipľavé korenie, používané hlavne k ochucovaniu širokej škály nápojov a cukroviniek. Dôvod, prečo je vanilka jednou z najpopulárnejších príchutí na svete je, že má nielen príjemnú chuť a vôňu, ale aj množstvo priaznivých účinkov na zdravie s relatívne nízkou kalorickou hodnotou.

Čo je vanilkový extrakt?

Vanilkový extrakt (tinktúra) je tmavo hnedá kvapalina vytvorená vylúhovaním vanilkového struku v alkohole. Vanilkový struk v alkohole uvoľňuje vanilín, ktorý je hlavnou príchuťou vanilky. Pozor si však treba dávať na „falošné“ syntetické vanilkové extrakty vyrábané z lignínu. Ten je vedľajším produktom výroby papiera. K výrobe syntetického extraktu sa muselo pristúpiť kvôli rastúcemu dopytu a náročnému pestovaniu vanilkových rastlín. Je zrejmé, že takýto vanilkový extrakt nemá žiadne zdravotné výhody pre váš organizmus.

Ako si pripraviť vanilkový extrakt?

K príprave vanilkolkového extraktu budete potrebovať 250 ml vodky alebo rumu, 3 vanilkové struky (správne tobolky) a sklenenú fľašu. Vanilkové tobolky pozdĺžne rozrežte špicatým nožom, vložte ich do umytej fľaše. Zalejte alkoholom, premiešajte (pretrepte). Uložte na tmavé, chladnejšie miesto a nechajte najmenej dva mesiace lúhovať. Extrakt počas tohto času pravidelne pretrepávajte (ideálne každý druhý deň), fľašu však nesmiete otvárať.

Top výhody vanilkového extraktu

Je to silný antioxidant

Vanilín je známy antioxidant už nejaký ten čas. Zaujímavé je, že vanilín vykazuje nižšiu antioxidačnú aktivitu ako vanilkový extrakt. A na čo sú dobré antioxidanty? Antioxidanty bojujú s voľnými radikálmi spaľujúcimi živé bunky a oslabujúcimi imunitný systém, a chránia tak telo pred infekciami, degeneráciou a aj pred rakovinou.

Predchádza infekciám

Vanilka je užitočná v boji proti infekciám. Nejeden výskum zdokumentoval antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti vanilínu, ktorý pomáha aj pri prevencii zubného kazu.

Pomáha sexuálnemu zdraviu

O vanilke sa hovorí, že je to skvelé afrodiziakum. Používa sa na liečenie impotencie a straty libida. Vanilkový extrakt je účinným stimulantom napomáhajúcim pri vylučovaní pohlavných hormónov, ako je testosterón a estrogény. Vanilka tiež uľavuje ženské bolesti počas predmenštruačného a menštruačného cyklu.

Využíva sa proti nespavosti

Vanilka uvoľňuje nervový systém a znižuje krvný tlak. Upokojujúci účinok vanilky má veľký vplyv na potlačenie úzkosti, hnevu, nepokoja a tak vám umožní zaspať.

Analgetické a liečivé účinky

Extrakt z vanilky sa používa pri liečbe horúčok a uvoľnení od bolesti zubov. Používa sa na liečenie horúčky, kŕčov, úzkosti a pri precitlivenosti na alergény.

Uvoľňuje depresiu

Sladko voňajúca vanilka dokáže divy pri upokojení nervov, preto je vanilka tiež skvelým antidepresívom. Takže keď sa najbližšie budete cítiť mizerne, pridajte si do nápoja tento náladu zlepšujúci prostriedok.

Možné vedľajšie účinky vanilkového extraktu

Vanilka nemá žiadne bežné vedľajšie účinky ani interakcie s medikamentmi. V zriedkavých prípadoch však môže dôjsť k miernym alergickým reakciám, ako je podráždenie, začervenanie kože, bolesti hlavy, či poruchy spánku.

Upozornenie na záver

Vanilkový extrakt sa často zamieňa s vanilkovou arómou. Rozdiel je v rozpúšťadle. Ako sme už spomínali, pri vanilkovom extrakte je rozpúšťadlom alkohol, pri aróme je to olej.

Zdroj: draxe.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz