Koreninami sa nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín používané na zlepšenie chuti, vône, farby, či vzhľadu jedál. V minulosti mali koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech a iné cenu zlata. Tí, čo s nimi obchodovali, boli bohatí a vážení ľudia. Taktiež existuje mnoho príbehov, povier, príbehov o láske, historiek, ktoré rozprávajú o týchto rastlinách a ich liečivých účinkoch.
Aníz
Možno ho použiť k zjemneniu a zvýrazneniu chuti širokej škály pokrmov, ako napríklad: chleba, pečiva, waflí, cukroviniek, ale aj mäsových pokrmov. Príjemne dochucuje aj kompóty. Ako prísada sa tiež často používa do liekov a na prípravu nápojov.
Bazalka
Veľmi sa využíva najmä v kuchyni mnohých stredozemných štátov, zvlášť v Taliansku. Keďže jej aróma sa varením ničí, do jedla sa pridáva až tesne pred servírovaním, ideálne čerstvá. Korenia sa ňou najmä paradajkové omáčky, šaláty, karbonátky, cestoviny, ryža, zeleninové jedlá, tvaroh, divina a ryby. Používa sa aj do paštét, na kačicu a hodí sa aj do jedál z vajec.
Cesnak
Patrí medzi najpopulárnejšie koreniny na svete už odpradávna. Jeho chuť je výrazná, dráždivá, prekrýva ostatné pochutiny. Používa sa ošúpaný a pokrájaný alebo rozotrený, prípadne sušený. Je obľúbenou prísadou do šalátov a omáčok. Nezaobídeme sa bez neho ani pri príprave baranieho mäsa, údenín, majonéz, polievok a ďalších jedál.
Čierne korenie
Má jemne ostrú aromatickú chuť. Vôňa je najsilnejšia, keď je čerstvo pomletý. Patrí medzi najpoužívanejšie korenia na svete. Využíva sa takmer všade – na jedlá z mäsa, do polievok, šalátov či omáčok.
Estragón
Je to základné korenie zelenej francúzskej kuchyne. Často sa používa na aromatizovanie vínnych aebo ovocných octov, bylinkových masiel, do zálievok, k ochuteniu hydiny, pečeného a duseného mäsa, do omáčok, majonéz, pri nakladaní zeleniny, do šalátov, marinád, polievok a k jemným zeleninám. Pokrmom dodáva pikantne trpkú chuť.
Fenikel
Najčastejšie sa používa do cesta na chlieb, sladké pečivo a múčniky. Výborne chutí aj v rybích polievkach, omáčkach, likéroch a v nakladanej červenej repe.
Horčica žltá
Používa sa pri nakladaní húb a zeleniny, ale aj na prípravu marinády a veľmi zdravých klíčkov. Mletá sa používa na prípravu hovädzieho a bravčového mäsa, rozličných druhov diviny a pri príprave studených a teplých štiav.
Chren
Ostrá vôňa a štipľavá chuť čerstvo nastrúhaného chrenu vynikne najmä pri mastnom varenom mäse a údeninách. Pridáva sa i k pečenému a varenému mäsu, rybám a studeným misám. Jeho chuť sa môže zjemniť nastrúhaným jablkom.
Klinčeky
Intenzívna, aromatická sladká chuť dobre vynikne vo varenom víne alebo punči. V menšom množstve sa využíva aj pri špeciálnej úprave rýb, do omáčok, kečupu, údenín, likérov, omáčok, kečupu, kompótov a cukroviniek.
Levanduľa
Používa sa v malých množstvách na korenenie pečeného mäsa, rybích pokrmov a šalátov so zeleninou. Dochucujú sa ňou aj zaváraniny. Má horko- aromatickú vôňu. Vo Francúzsku ju pridávajú do bylinkového masla.
Majorán
Pikantná, jemne pálivá a trochu horká chuť sa používa vo všetkých európskych kuchyniach. Korení sa ním dusené mäso, mleté mäso, hydina, ryby, guláš, paštéty, údeniny. Nezlepšuje len chuť, ale aj trávenie.
Nové korenie
Používa sa do polievok, prívarkov, gulášov, omáčok, na marinovanie rýb a diviny, ale aj na nakladanie zeleniny a húb.
Oregano
Toto korenie priaznivo pôsobí na tráviacu a dýchaciu sústavu. Neodmysliteľný je v talianskej kuchyni, najmä pri príprave pizze. Používa sa aj do cestovín, polievok, omáčok a jedál z paradajok.
Paprika
Paprikové korenie sa vyrába v niekoľkých stupňoch kvality odlišujúcich sa nielen farbou, ale aj ostrosťou- je to lahôdková, sladká, gulášová a palivá paprika. Zjemňujú a zlepšujú sa ňou všetky druhy mäsových, rybích a hydinových jedál. Výborne sa hodí aj do šalátov a je neodmysliteľnou súčasťou všetkých druhov gulášov.
Rozmarín
Aromatická eukalyptus pripomínajúca jemne horkastá chuť výborne dochutí najmä dusené mäso, pečené ryby, ale aj zeleninu. Keďže je veľmi aromatický, dávkuje sa opatrne. Znáša aj dlhé varenie
Sezam
Používa sa na výrobu dresingov, sušienok. Možno ním posypať pečivo, pridať ho do šalátov alebo do trojobalu, pripraviť sushi.
Šalvia
Ako korenie je veľmi aromatická. Používa sa na dochutenie polievok, ale mäsa- baraniny, jahňaciny, bravčoviny, pečienky, rezňov, šunky, pečene. Hodí sa aj k zelenine, predovšetkým k paradajkám a strukovinám, šalátom a na prípravu bylinkových omáčok a zálievok.
Tymián
Jedlám dáva príjemný „južný“ nádych. Tučné jedlá robí stráviteľnejšími. Znáša aj dlhé varenie. Sušený korení silnejšie, ako čerstvý. Hodí sa k jedlám zo zeleniny, vajec, húb. Jeho aróma zlepší aj chuť polievok, nákypov, rýb, hydiny, králika a jahňaciny.
Vanilka
Jej sladká chuť sa využíva predovšetkým do sladkého pečiva, pudingov a samozrejme, vyrába sa z nej vanilkový cukor :).
Zázvor
Používa sa mletý alebo sušený koreň v kúskoch, prípadne sušený koreň čerstvo nastrúhaný. U nás nemá v kuchyni veľké uplatnenie, oveľa viac sa používa v ázijskej. Pridáva sa do pečiva, sladkastých likérov a používa sa na prípravu liečivého čaju pri žalúdočnej neuróze. V ázijskej kuchyni ho používajú aj pri varení a pečení mäsa, prípravu ryže a omáčok.
TIP: Nakupujte bylinky a koreniny priamo od ich pestovateľov tu.