Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Časté chyby pri pestovaní paradajok

rss

Istotne to poznáte - rozhodnete sa pestovať nejakú plodinu a túžite, aby bola čo najkrajšia. Jednou z obľúbených doma pestovaných zelenín sú aj paradajky. Pestujú sa pomerne ľahko a produkujú veľké množstvo plodov, ktoré majú všestranné použitie. Chceli by ste mať veľkú úrodu krásnych červených chutných plodov a akosi sa vám nedarí. Akým chybám sa pri pestovaní paradajok vyhnúť, aby ste si svoju úrodu užili čo najviac?

Výber nevhodnej odrody paradajok

Začneme na úplnom začiatku - pri výbere semien paradajok. Skúste sa pri ňom zamerať na kvalitné hybridy prispôsobené vášmu regiónu. Budú tak odolnejšie nielen voči klimatickým faktorom ale aj chorobám a škodcom. Ideálne je vyberať si semienka u malých pestovateľov, ktorí sa snažia pripraviť čo najlepšie semienka pre výsadbu.

Nesprávne predpestovanie paradajok

Pred zasadením paradajok priamo do skleníka, či na záhon, je dobré si ich predpestovať. S predpestovaním by ste mali začať v marci. Dávajte si pozor najmä na správnu pôdu a stanovisko. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesičitá s dostatkom humusu a vlahy. Paradajky by ste mali predpestovať na polotienistom stanovisku, pretože slnko by mladé rastlinky mohlo ľahko a rýchlo spáliť. Úplne nevodné je pestovanie na miestach, kde je prievan a vysoká vlhkosť vzduchu.

Pozor na polievanie

Paradajky zalievajte vždy s rozvahou, pretože rastlinky nemajú rady prelievanie. To im poškodí koreňový systém, korene zhnijú a s nimi zahynie celá rastlinka. Taktiež je potrebné mať pri polievaní na pamäti, že paradajky sa polievajú ku koreňom a nie zvrchu na listy.

Nevhodný čas výsadby - nedostatok fosforu

Hoci je v pôde fosforu dostatok, rastlina nie je vždy schopná ho prijímať. To platí najmä vtedy, ak sú vonkajšie teploty príliš nízke. Nedajte preto nikdy pri výsadbe svojich paradajok na záhon na kalendár, ale pozerajte na teplotu. Pôda v období výsadby už nesmie premŕzať.

Deformácia paradajkových plodov

Príčina deformácií paradajok - výrastky, prehĺbeniny, zrastanie jednotlivých plodov dokopy - nie je celkom známa. Je však dokázané, že sú na ne náchylnejšie odrody s väčšími plodmi. Vplyv však môže mať aj počasie, vysoká koncentrácia dusíka, či herbicídov. Predísť deformáciám teda môžete výsadbou vo vhodnom termíne a vyhnutím sa herbicídom. Ak sa však napriek tomu deformácie na vašich paradajkách objavia, skúste radšej pestovať odrody s menšími plodmi.

Tmavý fliačik na plode - nedostatok vápnika

Ak nájdete medzi svojimi paradajkami také plody, ktoré majú na sebe tmavý fliačik, zbystrite pozornosť. Pokiaľ sa táto škvrna časom zmení na čiernu a kožovitú, ide o nedostatok vápnika. Rastliny môžu trpieť nedostatok vápnika vtedy, keď je príliš teplo, alebo naopak príliš chladno, alebo ak majú nepravidelnú zálievku. Paradajkám škodí aj prehnojovanie dusíkom a draslíkom. Tejto hnilobe sa môžete vyhnúť, ak paradajky zasadíte vo vhodnom čase a ak ich budete pravidelne vo vhodnom množstve polievať. Pri prvých príznakoch môžete rastlinám dodávať vápnik aplikáciou na list.

Biela škvrna na plodoch - slnečné spálenie

Biela alebo bledožltá škvrna na plodoch paradajok vzniká, ak sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Ide o poškodenie rastlinných tkanív. Rastline pomôžete umiestnením do polotieňa.

Rastové praskliny na paradajkách

Praskliny začínajú často pri stonke a niekedy idú aj cez celý obvod plodu. Vzhľadom na to, že sa v týchto miestach často usadzujú baktérie a huby, môže sa finálne pokaziť celý plod. Rastové praskliny sú dôsledkom príliš rýchleho rastu spôsobeného náhlou zmenou podmienok, v ktorých rastlina rastie, napríklad, keď po suchu príde veľa vlahy. Dbajte preto o pravidelnú rovnomernú zálievku a vyberajte si menej náchylné odrody.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz