Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si po sviatkoch napraviť pokazené trávenie :)

rss

Vianočná a novoročná hostina prináša preťaženému žalúdku (a celej tráviacej sústave) neľahké okamihy. Majonézy, vyprážané mäso, zákusky a cukrovinky, údené mäso a klobásy, to všetko v kombinácii s prejedaním predstavuje vzorovú ukážku nezdravého stravovania. Nevadí :) ak ste neodolali hodovaniu, máme pre vás praktický návod ako priviesť trávenie zase do normálu.

Základom je čajová kúra. Existuje viac druhov čajov prospešných na trávenie (tzv. žalúdočné čaje), medzi nimi však svojim účinkom vyniká čaj z paliny pravej alebo z paliny lekárskej (česky pelyněk pravý, pelyněk lekářský). Pre svoju horkú chuť nie tento čaj je príliš chutný, je však pre trávenie, podžalúdkovú žľazu a pečeň hotovým balzamom. Kúpte si tento čaj alebo sušenú palinu v kamennej alebo v online lekárni, ale pozor — palina sa nesmie užívať v tehotenstve! Prísne dodržiavajte návod a dávkovanie uvedené na krabici od čaju. Palina sa nesmie užívať dlhodobo. Ak si nekúpite hotový čaj, ale priamo sušenú palinu, obvykle sa zalieva lyžička sušenej vňate ½ l vriacej vody, treba luhovať 15 minút, nechať vychladnúť a užívať každé 2 hodiny 1 lyžičku. Alternatívou je napr. mätový čaj.

Po vianočnom a novoročnom prejedaní dobre padne ľahšie stravovanie. Nemáme na mysli žiadne hladovanie, len cielený príjem menších (= normálnych) porcií kvalitného jedla (žiadne smažené jedlo, klobásky, konzervy, keksíky, koláče...) každé 3 hodiny. Zjesť pomaličky, vychutnávať, prežúvať, pekne v kľude, bez čítania novín :) a bez telky, bez stresu, bez prejedania. Môžete si tiež vyskúšať klasickú suchárovú kúru — jeden či dva dni len diétne sucháre s bylinkovým čajom. Potom opatrne pridať jablkovú alebo banánovú detskú výživu, domácu zeleninovú slepačiu polievku, ryžu s vareným kuracím mäsom, ovsené vločky s bielym jogurtom, kyslú kapustu, slnečnicové a píniové semienka, rôzne kvasené mliečne výrobky od kefíru až po acidofilné mlieko (s kúskom celozrnného pečiva). Jablká alebo hrušky si môžete najemno postrúhať (aj s cennou šupkou) a zjesť lyžičkou, to je osvedčený spôsob ako ukľudniť trávenie.

PS: Nezabúdajte, že zdravé trávenie si vyžaduje aj dostatok pohybu a fyzickej námahy, dobrú náladu a elimináciu stresu (napríklad cvičením jogy).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz