Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Banán - ovocie nielen pre opice :)

rss

Banány sú veľmi populárnym  a nepochybne aj chutným ovocím. Sú to podlhovasté plody banánovníka, pričom banánovník nie je strom, ale veľká bylina. Dorastá do výšky až 15 metrov, čo z neho robí najväčšiu bylinu na svete. Jeho kmeň nie je z dreva, ale z tesne sa prekrývajúcich listov. Banány rastú vo visiacich zoskupeniach. Na svete vraj existuje až okolo 1000 druhov banánovníkov, ktoré sú rozdelené do 50 skupín. Najznámejšou odrodou banánov je varieta Cavendish, ktorú môžeme nájsť aj u nás v obchodoch.

História a pôvod banánov

Pôvod tohto ovocia je pravdepodobne niekde v juhovýchodnej Ázii, v džungliach Malajzie, Indonézie alebo Filipín, kde dodnes rastie  mnoho odrôd divých banánovníkov. Vedci odhadujú, že prvý plod podobný banánu bol olúpaný pred zhruba 10 tisíc rokmi. Najznámejšia písomná zmienka je z roku 327 pred naším letopočtom, kedy jeho chuť objavil Alexander Veľký v Indii. Prvý „sad“ sa objavil okolo roku 200 nášho letopočtu v Číne. Dnes sa pestujú vo viac ako 150 krajinách, pričom sa každoročne urodí viac ako 105 miliónov ton tohto ovocia.

Banánom ich meno dali pravdepodobne Afričania, kde arabské slovo „banan“ znamená prst, ktorý toto ovocie nepochybne pripomína.

Význam pre zdravie

Zo živín sú v banánoch najviac zastúpené sacharidy. V nezrelých plodoch sa vyskytujú vo forme škrobu (ten môže po konzumácii takýchto plodov spôsobiť plynatosť). Dozrievaním sa postupne škrob premieňa na jednoduchšie cukry- sacharózu, glukózu a fruktózu. Proteínov a tukov je v banánoch obsiahnutých len veľmi málo. Z vitamínov vynikajú najmä obsahom vitamínu B6 (asi tri stredne veľké banány poskytnú jeho odporúčanú dennú dávku dospelému mužovi), ale aj vitamínmi C, B1, B2, E a kyselinou listovou. Čo sa týka minerálov, najcennejšie z nich sú draslík, horčík a železo.

A v čom nám teda môžu pomôcť?

  • Banány nám môžu zlepšiť náladu. Obsahujú tryptofán, typ proteínu, ktorý telo premieňa na serotonín známy ako hormón dobrej nálady, ktorý odbúrava stres.
  • Prestali ste fajčiť? Dajte si banán! Ten totiž pomáha ľahšie znášať abstinenčné príznaky z nedostatku nikotínu, čo zabezpečujú vitamíny skupiny B, ako aj draslík a horčík.
  • Dokážu byť okamžitým a výdatným zdrojom energie, preto sú ideálnou desiatou aj pre športovcov. Len dva banány poskytnú dostatok energie na deväťdesiatminútové cvičenie.
  • Obsahom spomínaného železa, ktorý stimuluje tvorbu hemoglobínu v krvi, banány pomáhajú pri liečbe anémie. Ideálne sú aj proti vysokému krvnému tlaku, pretože obsahujú draslík a málo solí.
  • Vysoký obsah vlákniny obsiahnutej v banánoch napomáha činnosti čriev, preto sú dobrou prevenciou proti zápche. Taktiež sa odporúčajú v prípade väčšiny zažívacích ťažkostí a chorôb tráviaceho systému kvôli ich mäkkej kompozícii a ľahkej stráviteľnosti.
  • Napriek obsahu cukrov sú banány vhodné aj pre diabetikov, nakoľko nespôsobujú prudký nárast hladiny glukózy v krvi, keďže sú absorbované pomalšie.

Je samozrejme dôležité podotknúť, že banány predávajúce sa v krajinách, kde sa nepestujú (teda aj u nás), dozrievajú v skladoch a preto majú menej vitamínov ako tie dozreté na banánovníkoch.

Tip: Vypestujte si vlastné banány doma v obývačke. Ako na to? Prečítajte si v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz