Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kyslá kapusta! Zdroj vitamínu C v zime. Ste si istí?

rss

Kyslá kapusta sa v zime považuje za významný  zdroj vitamínu C a iných potrebných vitamínov pre naše zdravie a posilnenie imunity.

Kyselina askorbová, známa viac ako Vitamín C, je antioxidant, pomáha predchádzať dlhodobým poškodeniam tkaniva. Je súčasťou pri produkcií kolagénu, ktorý potrebujeme pre zdravú pokožku, vlasy, zuby, kĺby a šľachy. Podporuje imunitný systém a chráni pred chrípkovými ochoreniami.

Pri nedostatku vitamínu C sa začne prejavovať ochorenie Skorbut,  choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C v potrave.

V dnešnej dobe sa už nevyskytuje, alebo len veľmi ojedinele. V minulosti boli touto chorobou postihnutí hlavne námorníci. Skorbut sa prejavuje krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutímkostí a spomalenou tvorbou červených krviniek. Ak ani po dlhšom čase telo nedostane vitamín C, môže nastať aj smrť.[http://sk.wikipedia.org/wiki/Skorbut]

Viete však, že niektoré výrobky kyslej kapusty, ktorú považujeme za tak výborný zdroj vitamínu C, predávané v obchodoch v testoch na obsah vitamínu C pohoreli?

Otestujte si s testovacou sadou Hanna obsah vitamínu C v kyslej  kapuste!

Testovacia sada HI 3850 na stanovenie obsahu kyseliny askorbovej (vit.C)

Princíp: Kyselina askorbová (C6H8O6) podlieha oxidačnej reakcií s iodidom draselným v kyslom prostredí.

Koncový bod tejto metódy stanovenia (titrácie) je indikovaný rekciou iódu so suspenziou škrobu, ktorá tvorí tmavo modré sfarbenie. Ak je kyselina askorbová prítomná, triiodid sa rýchlo premieňa na  iodidové ióny a nevzniká žiadny tmavomodrý produkt reakcie iodidu so škrobom.  Keď sa všetká kyseliny askorbová zoxiduje nadbytok triiodidu  reaguje so škrobom a produkuje tmavomodré sfarbenie.

Položky v balení:

HI 3850 testovacia sada je dodávaná s  100 mL reagentu A kyseliny askorbovej, 25 mL škrobovým indikátorom, 100 mL reagentom C kyseliny askorbovej, 50 mL kalibrovanou plastovou kadičkou (2ks), 3 mL plastovou pipetou, 1 mL plastovou pipetou (2ks ) a delenými testovacími skúmavkami s vrchnákom.  

Špecifikácia

 

 

Metóda

 

Titrácia

Rozsah

 

10-200 mg/L

Najmenší prídavok

 

10 mg/L

Chemická metóda

 

Iodometrická

Počet testov

 

Pribl. 100

Hmotnosť

 

519 g

http://www.hannainst.sk/template.php?link=products/prods/hi3850.php

Ak si pripravujete vlastnú kyslú kapustu tabuľka nižšie prináša výborné zhrnutie podmienok, ktoré potrebuje pri kvasení aby ste mali výbornú kapustu s obsahom všetkých živín, ktoré má mať.

Dobrá kyslá kapusta

 

Pomocné baktérie kyseliny mliečnej

Škodlivé organizmy (plesne a kvasinky)

vlhkosť

Pokrytá slanou vodou (vrstvou)

Nízka (plesne) vysoká (kvasinky)

kyslík

Veľmi málo alebo žiadny

Stredne až vysoko

teplota

18°C-32°C

Široký rozsah

Obsah soli

2-3%

Široký rozsah

pH

Menej ako 4,6

2-8,5

Zdroj: http://www.nourishingtreasures.com/index.php/2012/05/15/the-science-behind-sauerkraut-fermentation/

Poradíme vám správne prístroje aj na ostatné merania www.hannainst.sk

 

Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz