Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

8 spôsobov, ako sa zbaviť roztočov bez použitia chemikálií

rss

Alergia na roztoče je často používaný pojem. Viete si predstaviť, čo to v skutočnosti znamená? Roztoče sú mikroskopický hmyz, ktorý sa živí odumretou ľudskou kožou. Na množstve kože, ktorá denne odumrie priemernému dospelému človeku, sa dokáže uživiť až milión roztočov.

Malé množstvo prachových roztočov je pre bežného človeka neškodné. Väčšie množstvo však už môže niektorým ľuďom spôsobovať ťažkosti. Roztoče sú totiž jednou z najčastejších príčin alergií a astmy. Smutnou správou je, že z domu sa nám ich nikdy nepodarí odstrániť úplne. Ich množstvo sa však dá celkom účinne redukovať, čo dopomáha liečbe alergií. Prečítajte si niekoľko nasledujúcich tipov, ako u vás doma zredukovať množstvo roztočov, hlavne bez použitia škodlivých chemikálií.

1. Znížte v byte teplotu a vlhkosť

Kľúčom proti prachovým roztočom je brániť v byte vlhkosti. Roztočom sa totiž vo vlhku veľmi darí. Pomáha aj časté vetranie a prísun čerstvého vzduchu. Teplota by sa mala pohybovať okolo 18,5 – 22,5 °C. To najmä v spálni, kde je koncentrácia roztočov najvyššia. Táto teplota je nielenže ideálna pre znižovanie roztočov, no zabezpečuje aj kvalitný spánok.

2. Často upratujte

Logické. Prachovým roztočom sa vyhnete najlepšie tak, že sa budete snažiť žiť v domácnosti bez prachu. Ideálne je každé dva týždne utrieť vlhkou handričkou všetky miesta, kde sa najviac práši – teda poličky, stolíky či parapety. Handričku vždy po použití operte.

3. Bielizeň perte pri vysokých teplotách 

Ak máte skutočne problémy s roztočmi, meňte posteľnú bielizeň každý týždeň. Perte ju minimálne na 60°C. Iný bytový textil ako vankúše z gauča, deky či koberce, by ste mali čistiť minimálne raz za mesiac.

Pomôcť môže aj eukalyptový esenciálny olej. Po pridaní do práčky by mal odstrániť až 99% roztočov. Pridať ho môžete napríklad aj do roztoku na tepovanie. 

4. Zmrazte ich

Niektoré druhy látok, ako napríklad hodvábne obliečky alebo plyšové hračky, nemožno prať pri vysokých teplotách. Roztoče z nich ale môžete dostať presne opačným spôsobom – zmraziť ich. Ak sú plyšové hračky či obliečky takých rozmerov, že ich zmestíte do mrazničky, jednoducho ich na 24 hodín zmrazte.

Po vybratí z mrazničky ich poriadne vyprášte alebo ešte operte na nižšom stupni. Táto metóda zabije prachové roztoče, no bohužiaľ, alergénov sa takto nezbavíte.

5. Uprednostňujte minimalizmus

Veta „menej je niekedy viac“ platí v tomto prípade stopercentne. Ak patríte medzi ten typ ľudí, ktorý má domov „prepchatý“ drobnými soškami, dekoráciami, vankúšmi či inými bytovými doplnkami, iba nahrávate roztočom. Čím viac vecí – tým viac sa práši. Ak teda trpíte alergiou na roztoče, snažte sa všetkého zbaviť. Koberce vymeňte za podlahy, sošky skryte do skríň, záclony nahraďte žalúziami a zbavte sa množstva okrasných vankúšov.

6. Pozor na izbové rastliny

Rastlinky sú krásnym oživením každého priestoru. Alergici by si však na ne mali dávať pozor. Tvoria sa na nich vrstvy prachu, preto treba lístky pravidelne utierať.

Jednotlivé druhy izbových kvetín sa od seba líšia, a to nie len vzhľadom. Niektoré rastliny, ako napríklad levanduľa, valeriána, sansevieria či jazmín dokážu vzduch prečistiť a tým navyše dopomôcť ku kvalitnejšiemu spánku. Do bytu si preto vyberajte také druhy rastlín, ktoré okrem skrášlenia dokážu miestnosť aj vyčistiť. Nájdete ich napríklad v našom článku: 7 rastlín, ktoré zlepšia kvalitu vášho spánku 

7. Využívajte esenciálne oleje

Na trhu existuje niekoľko sprejov proti roztočom. Tie sú však väčšinou veľmi drahé, obsahujú chemikálie a nie sú účinné. Lepším riešením je namiešať si vlastný sprej proti roztočom. Najviac sa osvedčilo využitie tzv. tea tree oleja. Má antibakteriálne, antivírusové aj antimykotické vlastnosti. Okrem roztočov eliminuje aj iné alergény, vírusy a baktérie. Ďalším skvelým olejom je eukalyptový olej, ktorý sme už vyššie v článku spomínali.

Ideálny pomer je do rozprašovaču namiešať 2 hrnčeky destilovanej vody (4 – 5 dcl) s dvomi lyžičkami esenciálneho oleja. Použiť ho môžete vždy, keď budete cítiť vlhkosť, alebo ním len tak postriekať gauč, vankúše či koberce. Pred každým použitím nezabudnite fľašu pretrepať.

8. Máte zvieratká? Držte ich mimo postele

Zvieratá v domácnosti zvyšujú množstvo roztočov a alergénov. Ide hlavne o zvieratká so srsťou – prevažne teda o psy a mačky. Ak ich už máte, spávať by mali vo vlastnej „posteli“, nie v tej vašej. Zvieracie deky perte často a na veľmi vysokých teplotách.

Vedeli ste, že aj zvieratá môžu trpieť alergiou na roztoče? Najčastejšími príznakmi sú svrbenie a opakované zápaly uší či očí. Snažte sa preto o svoj domov starať tak, aby ste netrpeli vy ani vaši miláčikovia. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz