Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

7 rastlín, ktoré zlepšia kvalitu vášho spánku

rss

Neexistuje horší začiatok dňa, ako keď sa človek zobudí úplne nevyspatý. Bezsenné noci, keď sa človek iba prehadzuje a nedokáže poriadne „zachrápať“, majú vplyv na našu energiu, produktivitu, náladu a aj celkovú kvalitu dňa.

Jedným zo spôsobov, ako si navodiť kvalitnejší spánok, je dať si do bytu rastlinky. Treba si však vybrať tie správne. Niektoré rastliny majú doslova upokojujúci účinok. Koniec koncov, všetci vieme, že pobyt kdekoľvek v prírode a na čerstvom vzduchu dokáže človeka výrazne upokojiť. Prečo si teda nepriniesť pokoj a čistý vzduch aj k sebe domov? Existuje totiž množstvo rastlín, ktoré vzduch skutočne čistia. NASA o tom dokonca urobila rozsiahlu štúdiu.   

Zostavili sme pre vás rebríček týchto 7 rastlín, ktoré môžete pokojne pestovať v črepníku v spálni. Majú upokojujúce a čistiace účinky, vďaka čomu vám prinesú kvalitnejší spánok a následne aj lepší deň.

1. Jazmín

Jazmín je pre nás síce trošku exotický, no má jednu veľkú prednosť. Znižuje hladinu úzkosti. Telo a myseľ dokáže teda veľmi príjemne zrelaxovať a upokojiť.

2. Levanduľa 

Ak by sme mali charakterizovať vôňu levandule, povedali by sme, že je to „čistá vôňa“. Pokiaľ ide o jej upokojujúce účinky, je zrejme najznámejšia rastlina s touto vlastnosťou. Jej vôňa dokáže spomaliť srdcovú frekvenciu, znížiť krvný tlak a hladinu stresu.

Zaujímavé je, že v jednom teste levanduľová vôňa znížila plač dojčiat. Dojčatá pri tejto vôni zaspávali a dokonca zaspali hlbšie ako obvykle. Začínate už zvažovať, že by ste svojej ratolesti dali do izby levanduľu?

3. Sansevieria

Jednou z najodporúčanejších rastlín do bytu je sansevieria trojpása. Zlepšuje kvalitu vnútorného ovzdušia tým, že v noci mení oxid uhličitý na kyslík. Robí nám teda obrovskú služby – vyrába kyslík a čistí ovzdušie. Lákavé na nej je aj to, že je veľmi jednoduchá na pestovanie.

4. Aloe vera

Aloe vera je štúdiou od NASA označované za jedno z top rastlín zlepšujúcich ovzdušie. Pracuje podobne ako sansevieria, teda v noci produkuje kyslík. Nevyžaduje častú zálievku a keďže má rado veľa slnka, nechajte ho prebývať na okne. Okrem toho, gél z rastlinky môžete využiť ako liek na drobné rezné ranky, popáleniny, bodnutia hmyzom, suchú pokožku či mnoho ďalšieho. Využití má mnoho. Nie nadarmo ho starí Egypťania označovali ako rastlinu nesmrteľnosti.

5. Zelenec chochlatý

Podľa spomínanej štúdie NASA,  zelenec dokáže odstrániť až 90% formaldehydu z ovzdušia. Formaldehyd poznáme ako karcinogénnu látku, ktorá sa nachádza v mnohých výrobkoch pre domácnosť – lepidlách či napríklad škárovacích hmotách. Je preto výhodou mať takúto rastlinku doma. Zelenec navyše absorbuje aj všetky pachy a výpary.

6. Valeriána lekárska

Valeriánka je krásna rastlina so sladko voňajúcimi ružovými alebo bielymi kvetmi. Kvietky boli od 16. storočia využívané do parfumov, koreň sa však používal ako čaj a tinktúra už od staroveku. Proti nespavosti ju predpisoval už filozof Galen. Jej vôňu stačí inhalovať a spánok sa dostaví veľmi rýchlo. Na pestovanie v zimných mesiacoch však môžu byť valeriány náročnejšie, keďže potrebujú aspoň 6 hodín slnka denne. Ak sa im však u vás bude dariť, odtrhnite si pár lístkov aj do horúceho kúpeľa. Bude to skvelý relax!

7. Brečtan

Aj keď je brečtan pre deti a zvieratá toxický, prekvapujúco dokáže zlepšiť príznaky alergie a astmy. Za 12 hodín odstráni až vyše 70% vzdušnej plesne! Keď ho teda umiestnite na miesto, kde k nemu deti nebudú mať prístup, okrem krásnej dekorácie budete mať aj prírodnú čističku ovzdušia. V byte vyzerá skvelo v závesnom košíku, či na nejakom vysokom mieste, z ktorého mu budú lístky padať dole.

Ak chcete svoj domov prečistiť práve pomocou rastlín, nezabudnite im každý týždeň mokrou handričkou utrieť lístky od prachu. Pomáha vraj aj to, ak sa s nimi rozprávate. Kvietky že vraj ľuďom rozumejú a na oplátku za vašu starostlivosť a nehu rastú lepšie. No kto vie :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz