Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zelený lekár špenát alebo pri akých chorobách môže špenát pomôcť

rss

Kvôli svojmu zloženiu je špenát vhodný pre všetky vekové kategórie- od dojčiat, ktorým sa podáva vo forme rozmixovaných kašičiek, cez športovcov, ktorým pomáha k sile až po seniorov, ktorí sa vďaka nemu budú cítiť zdravšie. Pri čom všetkom teda táto zelenina pomáha?

Zrak

Konzumácia špenátu sa odporúča všetkým, ktorí si chcú zachovať zrak, najmä ľuďom nad 50 rokov. Špenát je dobrým zdrojom betakaroténu aj luteínu, ktoré prospievajú očiam. Výskumy preukázali, že častá konzumácia potravy bohatej na luteín a betakarotén pomáha predchádzať degenerácii žltej škvrny očnej sietnice, ktorá často spôsobuje slepotu najmä u starších ľudí. Preukázali sa totiž jeho ochranné vlastnosti sietnice. V tomto prípade je lepšie uprednostniť tepelne upravený špenát.

Myseľ

Táto zelenina zabezpečí aj to, aby vám to lepšie myslelo. Ochráni váš mozog pred predčasným starnutím a jeho typickými prejavmi.

Cholesterol

Špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal). Navyše proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín.

Anémia, tehotenstvo

Konzumácia čerstvej šťavy je vhodná v prípade anémie kvôli svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej a folátov. Tie zabraňujú aj určitým poškodeniam plodu v tehotenstve.

Rakovina

Špenát obsahuje viac ako 10 rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú najmä s týmto zákerným ochorením.

Osteoporóza

Vitamín K dokáže zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. K tomu prispievajú ešte aj ďalšie minerály, ktoré obsahuje táto zelenina. Takže, ak sa bojíte osteoporózy, špenát je jedným z riešení.

Rast

Špenát obsahuje množstvo bielkovín a iných živín, ktoré prispievajú k správnemu rastu najmä u detí.

Vysoký krvný tlak

Špenát obsahuje veľa draslíka, ktorý reguluje krvný tlak.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz