
Najmä v zime a na jar nám často chýba po ruke niečo čerstvé, čo by dodalo tú správnu chuť našim jedlám. V nasledujúcom článku si budete môcť prečítať, aké druhy zeleniny a byliniek sa oplatí pestovať na parapetnej doske. Tak by vám už pri varení a pripravovaní jedál nemuselo nič chýbať. Navyše zelenina a bylinky potešia nielen vaše chuťové bunky, ale aj zrak a pestovanie zvládnu aj úplní začiatočníci.
Pór
Nie je nič ľahšie, ako vypestovať si na parapetnej doske čerstvý pórik. Stačí, ak zakúpený (prípadne vo vlastnej záhradke vypestovaný) pór necháte zakoreniť v pohári s vodou. Následne ho len umiestnite na svetlé miesto a môžete odrezávať.
Cesnak
Aj korienky cesnaku rastú neskutočne rýchlo, keď ich dáte do vody. Chuť na okne vypestovaného cesnaku je jemná a hodí sa ku všetkým omáčkam.
Cibuľka
Zelené výhonky cibuľky vám môžu skvelo nahradiť napríklad pažítku, ale jej použitie je všestranné. Do pripravenej nádoby so zeminou zasejeme nahusto semienka, osivo prekryjeme 2 cm zeminy, polejeme a povrch prekryjeme ľahkým papierom. Keď uvidíme klíčky, papier odstránime. Vňať striháme a konzumujeme podľa chuti.
Kôpor
Veľmi chutnou a voňavou vňaťou je aj kôpor. Vypestujeme si ju podobne ako cibuľovú vňať zo semienka s tým rozdielom, že semienka zakrývame len 1 cm vrstvou zeminy. Vňať striháme až keď vyrastie aspoň do výšky 10 cm.
Zeler
Ak si chcete na okne pestovať zeler, musíte ho nakrájať a vložiť ho do pohára s teplou vodou. Tento pohár umiestnite na teplom mieste s prístupom slnečných lúčov. Keď sa objavia prvé listy, môžete ho presadiť do kvetináča. Po rozrastení listov si kedykoľvek môžete odstrihnúť vňať do svojich pokrmov.
Petržlen
Aj petržlenová vňať je skvelým pomocníkom v kuchyni, pretože sa hodí prakticky všade - na zemiaky, do polievok, cestovín, omáčok. Môžete si ho vypestovať zo semienka, ale lepší a rýchlejší efekt dosiahnete, ak vyberiete koreň petržlenu zo záhrady a ten presadíte do hlbšieho kvetináča.
Žerucha
Žerucha je rastlinka nabitá množstvom živín, pričom chuťou pripomína reďkovku. Je výborná na maslový chlieb, do nátierok, či smoothie. Najjednoduchšie je jej pestovanie na vlhkej vate. Profesionálnejšie je však vysiať osivo na vlhký substrát, umiestniť ho na parapet, kde je dostatok svetla a teplota v rozmedzí 10-24 stupňov. Po 7-10 dňoch dosiahnu rastlinky výšku 8-10 cm, kedy sú už vhodné na konzumáciu.
Mäta
Výhonky s mätou vložte do pohára s vodou. Približne po týždni sa objavia biele korene. Keď budú dostatočne dlhé, zasaďte mätu do priemerne veľkého kvetináča do pôdy. Nezabudnite na to, že mäta pre svoj rast potrebuje veľa slnka a vody, preto by ste ju mali zalievať jeden až dvakrát denne.
Bazalka a koriander
Bazalka a koriander taktiež patria medzi bylinky, ktoré vo vode rýchlo pustia korienky. Stačí, ak ich výhonky dáte do pohára s vodou, umiestnite ich na svetlom mieste a počkáte, kým budú približne dvakrát väčšie. Následne ich zasaďte do kvetináča.