Pórovo-zemiaková polievka je výborná a obľúbená, ale vedeli ste, že je aj skvelým tipom pre zdravé črevá? Jej kľúčové suroviny- pór, cibuľa a cesnak sú totiž mimoriadne dobrým zdrojom prebiotík.
Čo sú prebiotiká
Prebiotiká sú veľmi špecifické látky slúžiace ako potrava pre tisícky dobrých baktérií v hrubom čreve. Vo svojej podstate sú všetky jedlá obsahujúce prebiotiká sú nejakou formou vlákniny, ale nie všetky jedlá obsahujúce vlákninu sú prebiotiká. Jednoducho, slovom prebiotiká označujeme jedlo, ktoré tenké črevo nestrávi, ale v hrubom čreve ho fermentujú probiotiká.
Prebiotiká vs probiotiká
Prečo sú prebiotiká tak potrebné pre zdravie čriev? Prebiotiká totiž slúžia ako potrava pre probiotiká, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve a pomáhajú zvyšovať rast zdravých črevných baktérií, ako sú bifidobaktérie a laktobacily. No a ak je v našom tele veľa zdraviu prospešných baktérií, vedie to k zníženiu počtu tých patogénnych.
Kde sa prebiotiká nachádzajú
Prebiotiká sa nachádzajú v surovej zelenine a ovocí, predovšetkým v špargli, banánoch, mrkve, ľanových a chia semenách, cesnaku, póre, cibuli, reďkovkách, paradajkách, topinamburoch, sladkých zemiakoch. Ak teda chcete podporiť svoje zdravie a rast dobrých baktérií vo vašich črevách, môžete sa inšpirovať aj našim receptom a uvariť si pórovo-zemiakovú polievku.
Pórovo-zemiaková polievka
Ingrediencie
- 3 póry
- 2 červené cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 4 stredne veľké zemiaky
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- trošku soli a čierneho korenia
- 1 polievková lyžica sezamových semienok
Ako postupovať:
- Očistite a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a pór.
- Do hrnca dajte olivový olej a zohrejte ho. Po zahriatí pridajte pokrájanú cibuľu a cesnak. Keď začnú byť sklovitej konzistencie, pridajte aj pôr. Miešajte kým celá zmes nezmäkne.
- Očistite a na kocky pokrájajte zemiaky.
- Do hrnca s cibuľou, cesnakom a pórom pridajte zemiaky a zeleninový vývar.
- Priveďte do varu a na miernom plameňa varte ešte cca 30 minút, pokým nezmäknú aj zemiaky.
- Pridajte soľ a korenie.
- Odstavte z plameňa a rozmixujte dohladka.
- Nalejte do tanierov, či misiek a podľa chuti ozdobte sezamovými semienkami, opraženým pórom, či petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Zdroj: foodmatters.com