Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chia semienka a ich účinky na zdravie

rss

Chia semienka (salvia hispanica) sa v poslednom období stali veľmi populárnym zdravým jedlom, nielen medzi ľuďmi, ktorí sa zaoberajú zdravým stravovaním. Ak sú správne pripravené, sú veľmi ľahko stráviteľné. Patria medzi suroviny, ktoré je možné pridať do takmer každého receptu. Navyše chia semienka majú veľmi veľa priaznivých účinkov na organizmus.

Priaznivé účinky chia semien

Keďže sú chia semienka bohaté na veľmi veľa kľúčových živín (vláknina, omega-3-tuky, bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny alfa- linolénovej a linolovej, draslík, vitamíny A, B, E, D, minerály vrátane síry, železa, jódu, horčíka, mangánu, vápnik, fosfor, zinok, antioxidanty), výskumy len potvrdzujú, že ich pravidelná konzumácia môže zlepšiť zdravie rôznymi spôsobmi.

1.Spomaľujú starnutie pokožky

Chia semená sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. Tie dokážu zastaviť až 70% aktivity škodlivých voľných radikálov, zapríčiňujúcich aj starnutie pokožky. Pri pravidelnej konzumácii chia semien, tak môžete predísť poškodeniu pokožky v dôsledku zapálenia a poškodenia voľnými radikálmi.

2.Udržiavajú zdravie tráviaceho systému

Chia semienka sú bohaté na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre zdravie tráviaceho systému, ale aj trávenie a vylučovanie. Vláknina je tiež dôležitá pri regulácii hladín inzulínu v tele. Obsah vlákniny v chia semienkach pomáha cítiť sa najedenejšie. Chia semienka totiž absorbujú určité množstvo vody a ked sa rozšíria do žalúdka, zaplnia ho. Tento fakt vysvetľuje, prečo klinické štúdie preukázali, že chia semienka potláčajú hlad a chuť do jedla, čo môže viesť aj k úbytku hmotnosti.

Chia semienka vytvárajú v žalúdku látku podobnú želatíne. Tento gélotvorný účinok je spôsobený rozpustnou vlákninou v semienkách chia. Gél potom funguje ako prebiotikum, ktoré podporuje rast probiotík v čreve.

3.Slúžia ako prevencia pri srdcových chorobách

Chia semená majú schopnosť zvrátiť zápal, regulovať cholesterol a znižovať krvný tlak, čím prispievajú k zdraviu srdca. Ich pravidelná konzumácia znižuje pravdepodobnosť vyvinutia aterosklerózy, čiže upchatia ciev.

4.Zvyšujú energiu a metabolizmus

Pridanie chia semien do každodennej stravy posilňuje metabolizmus, spaľuje brušný tuk, ktorý spôsobuje obezitu a zvyšuje výkon pri tréningoch.

5.Spevňujú kosti

Jedna polievková lyžica chia semien obsahuje asi 18% denného množstva vápnika. Vápnik je základom zdravia kostí, pretože pomáha udržiavať ich pevnosť.

Chia semená tiež obsahujú bór. Ten metabolizuje vápnik, horčík, mangán a fosfor, ktoré slúžia pre zdravý rast kostí a svalov.

6.Napomáhajú k zdravým zubom

Chia semená s obsahom vápnika, fosforu, vitamínu A a zinku sú jedlom, ktoré pomáha aj ku zdraviu vašich zubov. Vápnik slúži ako stavebný kameň zubov a je tiež nevyhnutný pre ich zdravie. Zinok zabraňuje zubnému kameňu a má antibakteriálny účinok, ktorý zamedzuje zápachu dychu. Vitamín A a fosfor sú tiež pre zdravie zubov nevyhnutné prvky.

Nežiadúce účinky

Ako pri každom jedle, aj pri konzumácii chia nie je vhodné sa semienkami prejedať. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny totiž môže dôjsť k žalúdočným ťažkostiam. Ak sa ich teda rozhodnete začleniť do vašej pravidelnej stravy, začnite menšími dávkami, aby si vaše telo zvyklo na zvýšený príjem vlákniny. Odporúčaná denná dávka je 1-2 polievkové lyžice denne. 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz