Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa chrániť pred chrípkou

rss

Chrípková sezóna sa blíži a priatelia, rodina, ale aj spolupracovníci ju môžu dostať a šíriť ďalej. Chrípka je mimoriadne plodná práve počas chladnejších mesiacov, pretože, ako zistili vedci, vírus je oveľa stabilnejší v studenom vzduchu s nízkou vlhkosťou kvôli schopnosti častíc chrípky plávať bez zhromažďovania vlhkosti a spadnutia na zem. Udržanie zdravého imunitného systému vám teda dá najväčšiu šancu vyhnúť chyteniu chrípky. Ako si udržať zdravý imunitný systém? Tu sú naše najlepšie tipy.

Spôsoby, ako sa chrániť pred chrípkou

Pozornosť by ste mali venovať najmä konzumácii čerstvých potravín, predovšetkým ovocia a zeleniny, starostlivosti o trávenie, ale aj cvičeniu. V strave vám tiež môžu pomôcť vitamín C, D, zinok, echinacea, oregánový olej a baza.

Vitamín C

Vitamín C je veľmi často odporúčaným doplnkom stravy na posilnenie imunitného systému. Dospelí by mali denne prijať 75-90 miligramov vitamínu C na udržanie zdravia. Počas chrípkovej sezóny sa odporúčajú zvýšené dávky. Konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny môže pomôcť udržiavať hladiny vitamínu C v organizme, pričom fantastickými zdrojmi vitamínu C sú predovšetkým paprika, tmavé zelené listy, kivi, brokolica, bobule, pomaranče, paradajky a zelený hrášok.

Vitamín D

Vitamín D sa v tele vytvára vystavením pokožky slnečným lúčom. Následne vitamín D interaguje s génmi imunitného systému. Štúdie potvrdili, že dobrá úroveň vitamínu D chráni pred nakazením sa chrípkou a prechladnutím. Zároveň je vitamín D aj antimikrobiálnym činidlom, čo znamená, že zabíja baktérie, vírusy a huby. Počas chladnejších mesiacov, kedy je slniečka pomenej by sme nemali zabúdať hľadať náhradu vitamínu D v potravinách. Výbornými zdrojmi sú ryby, rybí tuk, či vaječný žĺtok a avokádo.

Echinacea

Echinacea je populárnym bojovníkom proti chrípke. Ako tradičný bylinný liek sa používa už viac ako 400 rokov. Výťažky z tejto rastliny znižujú pravdepodobnosť nákazy vírusom chrípky až o 58%. Liečivá sa vyrábajú z jej kvetov, listov i koreňov. Ak už ste nakazení chrípkovým vírusom, tak si echinaceu nasaďte ako liek čo najskôr. Najlepšie totiž zaberá hneď pri prvých príznakoch chrípky – skracuje jej trvanie a znižuje jej závažnosť.

Baza

Baza obsahuje zlúčeniny inhibujúce enzýmy, ktoré chrípkové vírusy používajú na preniknutie do našich bunkových membrán. Taktiež pomáha liečiť symptómy prechladnutia a chrípky tým, že podporuje potenie tela.

Oregánový olej

Zistilo sa, že oregánový olej má silný antivírusový účinok s dezinfekčnými, protiplesňovými a antibakteriálnymi vlastnosťami a teda je výborným doplnkom zdravia vo viacerých ohľadoch.

Zinok

Zinok podporuje imunitu a má aj protivírusový účinok. Najlepšie účinkuje, keď sa užíva už pri prvom príznaku ochorenia. Zinok pomáha zmierniť príznaky chrípkového vírusu, ale je dôležité dodržať odporúčanú dávku, pretože nadmerné množstvo môže byť škodlivé.

Starostlivosť o dobré a správne trávenie

Zistilo sa, že významná časť imunitného systému (80%) je v gastrointestinálnom trakte. Starostlivosť o správne trávenie je teda kľúčovým pre prevenciu chrípky. Ani v zime by ste teda nemali zabúdať:

  • konzumovať ľahko stráviteľné jedlá vrátane polievok, vývarov a čajov - najmä vtedy, keď už máte príznaky chrípky;
  • brať kvalitné probiotiká a jesť fermentované potraviny, ktoré pomáhajú pri fungovaní čriev;
  • do jedál a teplých nápojov zahrnúť zázvor a cesnak, ktoré sú antimikrobiálne a protizápalové.

Spánok

Často prehliadaným zdrojom dobrého zdravia všeobecne je spánok. Logicky totiž platí, že ak je telo príliš unavené, tak má menšiu šancu bojovať proti vírusom.

Cvičenie

Pravidelné cvičenie takisto patrí ku kľúčovej stratégii prevencie pre väčšinu ochorení. Zlepšuje sa ním cirkulácia imunitných buniek v krvi, ktoré neutralizujú vírusy, napomáha k dobrému spánku a zabezpečuje využitie čo najväčšieho množstva vitamínov a minerálov z jedla.

Máte aj vy nejaké zaručené tipy a triky, ako sa vyhnúť chrípke, či ako ju prekonať? Budeme radi, ak sa o ne s nami podelíte v komentároch pod článkom tu, alebo na sociálnych sieťach.

 

Zdroj: foodmatters.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz