Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chia semienka navracajú stratenú energiu

rss

Chia (čítaj čia) alebo celé semená Salvie hispanica sa stali jednou z najpopulárnejších superpotravín v oblasti zdravia v posledných rokoch. Konzumácia týchto semienok, výzorovo pripomínajúcich mak, vám pomôže prinavrátiť stratenú energiu. Keďže nemajú žiadnu typickú chuť, sú surovinou, ktorá sa dá pridať do takmer všetkých receptov.

Ako konzumovať chia semienka?

Chia semienka môžete zjesť celé alebo si ich jemne popražiť a zomlieť. Je možné ich tiež pridať do pečenia (chia získa jemnú chuť orechov), varenia, jogurtov, či nimi akékoľvek jedlo posypať. Chia nestráca na hodnote ani mletím, ani pečením. Nemali by ste ich však skonzumovať príliš veľa, odporúčanou dennou dávkou je cca 15g (jedna mierne kopcovitá polievková lyžica). Semienka zvyknú mierne nafukovať, prípadne môže dôjsť k miernym hnačkám (to je však skôr zriedkavé).Pozor by si mali dať aj ľudia s nízkym krvným tlakom, pretože chia semienka ho môžu ešte viac znížiť. Vo výnimočných prípadoch môžete mať na ne alergiu. To sa stáva, najmä ak už máte alergiu na sezamové, horčičné semienka, alebo na niektorý iný druh z rodu šalvie.

Prečo je chia zdravé?

Nedávny výskum ukázal, že výhody chia sú oveľa väčšie, ako bolo predpokladané. Medzi výhody jeho konzumácie patrí zdravá pokožka, znižovanie známok starnutia, podpora srdca a tráviaceho systému, budovanie silnejších kostí, svalov a ďalšie.

Dôvodom, prečo je chia také zdravé, je jeho obsah vlákniny, omega-3 a 6-mastných kyselín a minerálov, ako napríklad draslík, vápnik, meď, fosfor, zinok. Chia tiež obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny, vitamíny A, B, E, D a antioxidanty.

Chia a získanie stratenej energie

Kto by v dnešnej dobe nepotreboval viac energie? Chia semienka nám ju môžu pomôcť prinavrátiť! Začnime troškou histórie. Slovo chia má pôvod v Mayskom jazyku a znamená sila. V minulosti boli chia semienka  známe aj ako jedlo bežcov a bojovníkov. Tí ich používali ako „palivo“ počas behu na dlhé vzdialenosti, či počas boja. Traduje sa, že jedna lyžica chia ich udržala v pohybe až 24 hodín.

A teraz si zhrňme fakty. Ak sa chia pridá do vody, tak za približne 30 minút vytvorí špecifický výživný gél. To sa deje aj v žalúdku, čím sa spomaľuje proces, ktorým enzýmy trávia sacharidy na jednoduché cukry. Energia z jedla sa tak uvoľňuje postupne a telo ju vie lepšie využiť. Tento fakt je veľkým plus aj pre diabetikov.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a esenciálnych mastných kyslín chia pomáha aj pri zvyšovaní koncentrácie a zlepšuje náladu :). Ak sa teda cítite unavení, nesústredení, bez energie, vyskúšajte chia semienka.

Zdroj: nuts.com; draxe.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz