Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cibuľa pre zdravie

rss

Každý druh zeleniny je potrebný pre zdravie. Niektorý ale viac a iný menej. Cibuľa ponúka pre zdravie mnoho výhod tým, že obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín. To však nie je žiadna novinka, nakoľko cibuľa bola používaná už od stredoveku na liečbu mnohých zdravotných ťažkostí, ako bolesť hlavy, bolesti v ústach, či srdcové choroby.

Cibuľa plná živín

Jedna stredná cibuľa má len 44 kalórií, ale zato obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Táto zelenina je obzvlášť bohatá na vitamín C. Ten je potrebný na reguláciu imunitného systému, pri tvorbe kolagénu, absorpcii železa, ale aj ako antioxidant chrániaci bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

V cibuli sa nachádzajú aj vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej (B9) a pyridoxínu (B6), koré zohrávajú kľúčovú úlohu v metabolizme a produkcii červených krviniek, ako aj funkcii nervov.

Cibuľa je taktiež dobrým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý chýba mnohým ľuďom. Draslík je v organizme potrebný pre normálnu bunkovú funkciu, nervový prenos, správne fungovanie obličiek a pri kontrakcii svalov.

Cibuľa lieči zápaly

Pr izápale horných a dolných dýchacích ciest je dobré použiť šťavu zo surovej cibule. Tá sa pripravuje zmiešaním s medom v pomere 2:1 a podáva sa po lyžičkách. Cibuľová ľťava pomáha aj pri nachladnutí a ako podporný prostriedok na vykašliavanie a rozpustenie hlienov.

Inhaláciou cibule proti chrípke 

Proti chrípke a prchladnutiu môžete použiť nielen šťavu z cibule, ale aj imhaláciu cibuľových výparov. Ako na to? Už naši predkovia to robili tak, že k hlave nachladnutého pacienta položili nakrájanú cibuľu. Takto sa odporúča "liečiť" najmä v noci, nakoľko vtedy chorý inhaluje výpary z cibule počas noci a nedráždi si tak oči.

Liečenie bradavíc pomocou cibule

Cibuľová šťava sa zaraďuje medzi osvedčené prostriedky na likvidácu bradavíc. Stačí ňou bradavicu potierať niekoľkokrát denne, prípadne v nej bradavicové výrastky máčať. Hoci nie vždy je cibuľivá šťava účinná, niekedy dokonca nezaberie vôbec, ale stojí za to vyskúšať tento prírodný liek.

Cibuľa uľaví pri poštípaní hmyzom

Určite ste už počuli, že cibuľa je účinná aj pr bodnutí hmyzom. Len odkrojte plátok cibule, priložte ho na poštípané miesto a uľaví sa vám od bolesti, napuchnutia, aj od svrbenia.

Dezinfekcia čriev a podpora črevnej mikroflóry konzumáciou cibule

Pravidelnou konzumáciou cibule sa podporuje činnosť čriev, pečene, podžalúdkovej žľazy. Cibuľa pozitívne vplýva aj na funkciu tráviaceho systému, 

 Nie každý cibuľu dobre znáša. Pokiaľ vám táto zelenina nerobí dobre, radšej ju nejedzte a nájdite si nejakú alternatívu, aby se zbytočne nezaťažovali svoj organizmus.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz