Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zákazník na poslednom mieste: české potravinové škandály 2014

rss

Môžu vášmu zdraviu uškodiť cherry paradajky, sušené marhule, sójová omáčka, sypaný čaj alebo majoránka? Samozrejme, že áno — aj tie inak zdanlivo najzdravšie potraviny vám v niektorých prípadoch v skutočnosti skôr uškodia. Prehľad vybraných potravinových škandálov z ČR len potvrdzuje skutočnosť, že pri kvalite potravín všetko závisí na kvalite každého jedného článku výrobného a predajného reťazca.

Už začiatkom roku 2014 zachytili českí kontrolóri potravinársky mak distribuovaný do niektorých predajní v ČR, obsahujúci nadlimitnú koncentráciu morfínov (ópiových alkaloidov). K tomu dochádza napríklad vtedy, keď sa pri zbere semien maku semená kontaminujú úlomkami makovíc a mliečnej šťavy zo samotnej rastliny. Napriek tomu sa neoplatí na mak zanevrieť — kvalitný mak vypestovaný bez pesticídov stále patrí medzi najcennešie a najzdravšie potraviny na svete.

Zelené čaje sú obľúbeným nápojom nielen čajových gurmánov, ale aj ľudí dbajúcich o svoje zdravie a štíhlu líniu. O to väčším sklamaním zákazníkov boli opakujúce sa škandály týkajúce sa zeleného (ale aj bieleho) čaju niektorých značiek. Problémom bol nadmerne vysoký obsah pesticídov, konkrétne reziduí pesticídov imidaclopridu, buprofezinu, acetamipridu a ďalších. Niektoré z týchto čajov pochádzali z Vietnamu či Japonska, takže predstava ázijského pestovateľa ako obklopený horskou prírodou s láskou zberá ekologicky čisté čajové listy do košíka dostala poriadne na frak.

Údeninám je VŽDY lepšie sa úplne vyhnúť, najmä pre karcinogénne a mutagénne látky, ktorými ich výdatne obohatí samotný proces údenia (našťastie škodliviny v údeninách dokáže do istej miery eliminovať horčica, preto nám tak chutí k pečenej klobáske). V marci 2014 zachytila inšpekcia konzervy estónskych údených šprotov v rastlinnom oleji, s nadlimitným obsahom polycyklických aromatických uhľovodíkov. Údenie je dokonalá ukážka toho, ako dokáže potravinársky priemysel zo zdravej suroviny (v tomto prípade z rýb) vyrobiť nezdravú potravinu.

Ako sa dá pokaziť inak zdraviu prospešná majoránka? Českým inšpektorom neunikla šarža majoránky českého výrobcu, napumpovanej niekoľkonásobkom povoleného limitu reziduí pesticídov. Napriek všeobecne známym (a očakávateľným ďalším) rizikám z používania pesticídov sa ich používanie aj v Európe stupňuje. Pesticídy sú doslova všade, jediným relatívne spoľahlivým spôsobom je snažiť sa o pestovanie poctivých domácich potravín na vlastnom pozemku v BIO kvalite.

Rok 2014 priniesol tiež zdravotne problematické marocké cherry paradajky (ktorých cca 50 ton muselo byť v ČR stiahnutých z predaja), zásielku čínskeho králičieho mäsa (s obsahom zakázaného metabolitu furazolidonu a nitrofuranu), alebo sušené marhule znečistené kamienkami a zeminou. Medzi nebezpečnými potravinami sa ocitla aj sójová omáčka istého thajského výrobcu (kontaminovaná 3-MCPD). Ako problematické boli vyhodnotené aj bezvaječné cestoviny českého výrobcu obsahujúce vajcia. To predstavuje riziko pre osoby alergické na vaječnú bielkovinu a zároveň dôkaz, že sa zákazník nemôže bezstarostne spoľahnúť na údaje výrobcov uvádzané na obale.

Na záver ešte spomeňme syry. Žiaľ, ani inak kvalitným a obľúbeným francúzskym syrom sa nevyhli škandalózne zlyhania výrobcov. Niekoľko desiatok kusov polomäkkého zrejúceho kravského syra konkrétnej značky a šarže bolo kontaminovaných baktériou Escherichia coli. Táto baktéria je nebezpečná najmä pre svoju produkciu toxínov (Shiga toxin), schopných pri istom stupni kontaminácie a objeme skonzumovanej infikovanej potravy trvalo poškodiť zdravie konzumenta.

Zdroj informácií: BezpecnostPotravin.cz (portál českého Ministerstva zemědělství).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz