Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zázračný biely čaj

rss

Neuveriteľne jemný a lahodný, legendami opradený čaj dávnych čínskych cisárov. Biely čaj – prírodný zázrak pre vaše zdravie.

Nenechajte sa zmýliť nevýraznou farbou bieleho čaju, je to mocný bojovník proti mnohým chorobám a zdravotným problémom. V Číne je obľúbený už tisíce rokov, bežní slovenskí zákazníci ho na rozdiel od zeleného a čierneho čaju takmer nepoznajú.

Pravý biely čaj sa získava ručným zberom krehkých, mladučkých lístkov a ešte neotvorených púčikov čajovníka niekoľkých ušľachtilých odrôd. Podľa použitých surovín a následného spôsobu spracovania rozlišujeme niekoľko druhov a kvalitatívnych tried bieleho čaju.

Liečivé účinky:

Vysoký obsah flavonoidov a ďalších antioxidantov napomáha prevencii pred rakovinou a ďalšími chorobami. Antioxidanty a polyfenoly chránia pred voľnými radikálmi urýchľujúcimi proces starnutia buniek. Biely čaj prospieva srdcu a cievam, znižuje krvný tlak, hladinu cukru a zlého cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumácia bieleho čaju zlepšuje imunitu, spevňuje kosti, preliečuje ústnu dutinu, má antivírusové a antibakteriálne účinky.

Odkiaľ pochádza biely čaj

Biely čaj sa zberá len v krátkom období roka, na jar. Nevyrába sa preto v tak rozsiahlych množstvách ako zelený a čierny čaj. Dominantným producentom je Čína, malá časť produkcie pochádza aj z iných destinácií (Srí Lanka, India, Nepál).

Ako si pripraviť biely čaj

Klasickým lúhovaním po dobu niekoľko minút. Na našom trhu kúpite buď sypaný, alebo sáčkový biely čaj rôznej kvality. Sáčkové biele čaje bývajú často obohatené ďalšími príchuťami (napr. biely čaj plus čerešňa). Súčasťou balenia by mal byť návod, presne určujúci ako dlho ten váš čaj lúhovať. Dobu lúhovania dodržte presne, má veľký vplyv na chuť a účinky čaju.

Na záver

Vyskúšajte viacero druhov bieleho čaju, kým nájdete „ten svoj“. Nezanedbajte však kvôli nemu ani iné čajové druhy, najlepšou cestou k zdravej výžive je pestrosť a rozmanitosť. Chuť a zdravotné účinky bieleho čaju možno zvýrazniť pridaním stévie alebo škorice. Aj vďaka nízkemu obsahu kofeínu pôsobí biely čaj upokojujúco na nervovú sústavu, vďaka čomu je vhodný pre nervóznych a nepokojných ľudí, vrátane detí.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz