Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vypestujte si černice

rss

Pamätáte si ešte na časy, keď ste s rodičmi či starými rodičmi chodili na celý deň do lesa zbierať černice? Čierne prsty, škvrny na oblečení a zbieranie štýlom jednu do kandličky, jednu do úst :) Túto sladkokyslú pochúťku musí mať rád snáď každý.  

Čo obsahujú?

V černiciach je zastúpených mnoho látok. Z minerálov sú to v najväčšom podiele draslík a omega 6 kyselinu, z vitamínov je to „Céčko“. Okrem toho sú zložené z vody, bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny, železa, vápnika, horčíka, fosforu, zinku, selénu, sodíka, omega 3 kyseliny, kyseliny pantoténovej, kyseliny listovej, betakaroténu, luteínu a vitamínov A, B, C, E a K.

Tmavá vláknina

Černice nám svojimi účinkami prečisťujú krv. Farbivo černíc zas obsahuje mnoho flavonoidov, ktoré sú známe hlavne vďaka ich antioxidačným účinkom. Karotény obsiahnuté v černiciach nás obraňujú pred voľnými radikálmi a polyfenoly pred rakovinou. Najviac pomáhajú ženám, pretože chránia pred rakovinou prsníkov a rakovinou krčka maternice. Takisto znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Zabudnúť nemôžeme ani na vlákninu! Pomáhajú k tvrdšej stolici, lepšiemu vyprázdňovaniu a tráveniu.

Nechcete starnúť?

O černiciach sa hovorí, že sú receptom na mladosť. Spomaľujú totiž starnutie buniek a okrem toho majú ukľudňujúce účinky. Takže ak ste nervózny, siahnite po miske černíc. Nielenže zmiernite depresiu či stres, no prečistíte si aj pečeň, posilníte funkciu svalov a ochraňujete sa pred nachladením.

Nie len plody účinkujú

Nielen samotné plody alebo šťava z nich sú zdravé. Šťava alebo čaj z listov ostružiny je pôsobí ako sirup proti kašľu, zachrípnutiu alebo zapálenej sliznici ústnej dutiny a hrtana. Môžete ho piť alebo si ním vykloktávať. Liečivé účinky v listoch spôsobujú éterické oleje a salicyláty. Aj pri černiciach si ale treba dávať pozor! Ľudia s alergiou na acylpyrín by si práve kvôli salicylátom mali strážiť skonzumované množstvo.   

Vypestujte si ich doma!

Ostružina černicová je nenáročná na polohu a pôdu, avšak náchylná na silné a pravidelné jarné mrazy. Korene im síce odolávajú veľmi dobre, no výhonky a kvetné púčiky mrazom často zvyknú podľahnúť. Úplne najideálnejšia je pre nich slnečná poloha. Černice nemajú radi príliš suché ani zamokrené pôdy, optimálne pH je 6 – 6,5.Pri výsadbe treba myslieť na to, že černice vytvárajú 2 až 3 metre dlhé výhony (z jedného kríka ich vyrastie 10 až 20), potrebujú preto dostatok miesta. Tieto výhony je často potrebné priväzovať, takže najlepšie miesto je niekde pri plotoch či oporných konštrukciách. Najvýhodnejšie je vysadiť jednoročnú rastlinku. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na pravidelné rezanie černíc (o pravidelných rezoch sa viac dozviete v tomto videu ).

Pliaga?

Našu úrodu často ničia škodcovia a choroby. Černice by sme ale mohli vychvaľovať do neba, škodcom totiž podliehajú len veľmi zriedka. Postreky sú teda u černíc veľmi výnimočné. Stačí, keď budete porast udržiavať a prestrihávať, nech je vzdušný a presvetlený. Prajeme vám teda úspešné pestovanie a dokonalý pôžitok z plodov! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz