Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Stručný úvod do sveta byliniek :)

rss

V prírodnej lekárni nájdete lieky na všetky choroby. Popri ovocí a zelenine sú najdostupnejším prírodným liečivom bylinky. Viete ktorá liečivá rastlina vám pomôže s trávením, alebo s bolesťou hlavy či zubov?

Bazalka

Bazalka je najlepšia čerstvá, môžete si ju vypestovať aj v kvetináči. Podporuje činnosť srdca, žalúdka, pomáha pri nadúvaní. Má silné antibakteriálne a protizápalové účinky, vďaka ktorým ju môžete vyskúšať ako prírodnú alternatívu ibuprofenu. Bazalka nie je vhodná na dlhodobé užívanie, ani pre tehotné ženy a pri dojčení.

Repík lekársky

Repík lekársky rastie vo voľnej prírode. Odvarom z neho sa lieči žalúdok, pečeň, žlčník, obličky a ďalšie vnútorné orgány. Vo forme obkladov pomáha liečiť popáleniny a rany. Je to špecialista na zlepšenie trávenia a liečenie zápalov močových ciest. Repík nie je vhodný pre tehotné ženy a počas dojčenia.

Šalvia lekárska

Šalviu lekársku si môžete ako ostrú koreninu vysiať aj doma v záhrade. Pomáha vo forme odvaru (ako kloktadlo) pri zápaloch hrdla a ďasien. Má silné protizápalové účinky aj v podobe čaju, v primeranom množstve blahodárne pôsobiaceho na tráviaci trakt. POZOR – pri prehnanom užívaní šalvia vyvoláva mimoriadne silné kŕče..!

Tymián

Tymián je prírodné analgetikum, ale využijete ho aj pri korenení mäsa, hríbov, šalátov a iných jedál. Čaj z tymiánu podporuje tvorbu bielych krviniek, pomáha pri žalúdočných problémoch, hrudných a krčných infekciách, bolestiach hrdla, nachladnutí a nespavosti. Nie je však vhodný počas tehotenstva a dojčenia, ani pre ľudí s akútnym zápalom čriev alebo s kardiovaskulárnymi problémami.

Levanduľa

Asi najznámejšia je levanduľa lekárska a levanduľa úzkolistá. Levanduľový extrakt pomáha pri nespavosti, migrenóznych bolestiach hlavy, pri bolestiach zubov či reumatizme. Aplikuje sa tiež v podobe kúpeľa na lepšie prekrvenie organizmu. Tradičným liekom proti nespavosti sú sušené kvety a listy levandule vložené v plátenom vrecúšku pod vankúš.

TIP: Kúpte si niečo z našej prírodnej lekárne

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz