Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šalvia lekárska

rss

Tento krásne voňavý, 40 až 80 cm vysoký poloker s modrofialovými dvojpyskovitými kvetmi a rúrkovito zvonkovitým kalichom, bol v stredoveku považovaný za všeliek, vďaka svojim liečivým účinkom. Šalviu sprevádzal tento výrečný slogan: "Kto chce dlho žiť, musí v máji šalviu piť.“ Traduje sa, že v starobe nám dokáže pomôcť s oživením našej zlyhávajúcej pamäte.

Pestuje sa už od nepamäti v Európe a vo všetkých krajinách, kde je mierne podnebie. Mnohí z nás ju využívajú aj ako kuchynskú prísadu. Môžeme ju pridávať v malých množstvách, podobne ako tymian, do mastných jedál alebo na bravčové, husacie alebo morčacie pečené mäso. Šalviou tiež môžeme dochutiť maslo, syr a pod.

Vlastnosti

Obsahuje liečivé účinky, no niektoré z nich sú žiaľ toxické, preto musíme presne dodržiavať odporúčané dávky. Šalvia nie je vhodná pre deti, ani pre tehotné a dojčiace ženy. Silicu šalvie je možné užívať len na lekársky predpis.

Listy majú sťahujúce, protibakteriálne a antioxidačné účinky. Niektorí ľudia dokonca veria, že šalvia dopomáha k plodnosti a je užitočná pri podpore počatia.

Využiteľné časti

Zo šalvie zbierame listy, no môžeme odrezať aj vňať nad 3. až 4. listom, čo predstavuje asi 15 centimetrov od zeme. Zber prebieha v období pred zakvitnutím alebo v kvete, ale až po 2. roku vegetácie.  Vykonávame ho 2 až 3-krát do roka.  Prvý zber sa odporúča robiť koncom mája, v júni a začiatkom júla. Na druhý zber je vhodný mesiac august až september, najlepšie za suchého počasia a dopoludnia. V prípade ak režeme vňať,  nemala by presahovať 5 milimetrov. Neskorší zber šalvie určite neodporúčame, vzhľadom na to, že porast môže vymrznúť.

Nazbierané časti ukladáme do vzdušných košov, aby sa nám nezaparili. Listy prípadne aj vňať sušíme v tenkých vrstvách, najlepšie prirodzeným teplom v tieni a v prievane. Ak sa rozhodneme pre umelé sušenie, teplota by nemala presiahnuť 35 oC. Optimálne sušenie nám bude trvať približne 8 – 10 dní. Ak chceme šalviu skladovať, musíme ju odložiť na tienisté a vzdušné miesto v dobre uzavretej nádobe.

Využitie

Ako aj levanduľu, šalviu používame pri potláčaní potenia,  alebo s ňou môžeme vymývať rany a vredy. Má krvičistiace a protizápalové účinky, lieči choroby čriev, krvácajúce vredy žalúdka a dvanástnika. Tiež ju môžeme použiť pri zápaloch žalúdka. Často ju využívajú aj ženy pri ženských ochoreniach. Blahodarne pôsobí na celkovú telesnú slabosť. Ako kloktadlo alebo ústna voda, je schopná hojiť rany a sliznicu ústnej dutiny.

Príprava na použite

Pri príprave záparu, vhodného na vnútorné použitie, zoberieme 1 až 2 čajové lyžičky na 0,2 l prevarenej vody. Necháme luhovať približne 10 minút. Zápar si môžeme pripraviť v prípade nervozity, na miernu hnačku, ale aj na celkovú slabosť organizmu. Nesmieme zabúdať, že šalvia je horká.

Ak si chceme pripraviť odvar na kloktanie alebo výplachy, tak 1 polievkovú lyžicu šalvie povaríme asi 5 minút v 0,2 l vody. Tiež necháme luhovať 10 minút.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz