Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bylinková záhrada u nás doma

rss

Mať na vlastnej záhradke bylinky nikdy nie je na škodu. Či už ide o bylinky použiteľné do stravy ako koreniny, na čaje alebo liečivé bylinky. Pestovať ich môžeme niekoľkými spôsobmi. Pokiaľ máme k dispozícii záhradu, môžeme bylinky vysadiť na skalke alebo v bylinkovej špirále. Pokiaľ nemáme k dispozícii veľa miesta, poslúžia nám aj špeciálne črepníky na bylinky.

Bylinky si nepotrpia na špeciálnu pôdu, stačím im ľahšia pôda. Vyžadujú však dostatok slnka.   Pestovať môžeme trvalé bylinky, jednoročné alebo dvojročné.

Pokojná atmosféra

Bylinky vytvárajú pokojnú atmosféru hneď niekoľkokrát. Prvýkrát priamo v záhrade, kde spríjemňujú prostredie svojimi jemnými farbami a vôňou.  Ďalšia atmosféra nastáva, keď z byliniek uvaríme čaj.  Jemná vôňa a chuť bylinkového čaju vytvorí ukľudňujúcu atmosféru.  Svoju špecifickú atmosféru vytvárajú aj pridaním do jedla. Správnym zvolením byliniek pri varení obohatíme naše chuťové bunky a spravíme niečo pre svoje zdravie.

Liečivé bylinky

Liečivé byliny sa využívajú nie len ako prírodná medicína „babiek bylinkáriek“, ale aj v modernej medicíne na výrobu liekov, mastí, tinktúr,... Na ľudský organizmus vďaka látkam, ktoré obsahujú, pôsobia protizápalovo, močopudne, potopudne, uvoľňujú hlieny  a pomáhajú prekrvovať organizmus. Blahodárne pôsobia pri uvoľnovaní kŕčov, stimulácii a tĺmení nervovej sústavy a zvyšovaní látkovej premeny. 

K špecifickým látkam, vďaka ktorým majú liečivé účinky patria horčiny, glykozidy, slizové látky, éterické oleje, vitamíny a rastlinné farbivá, obsahujú aj jedovaté alkaloidy.

Použitie liečivých rastlín je aj vnútorné, aj vonkajšie.  Vnútorne ich uživame prostredníctvom čajov, tinktúr alebo odvarov, vonkajšie užívanie je formou mastí, olejov, kúpeľov, zábalov...

Na liečenie využívame najmä listy, kvety a plody bylín, pri liečivých stromoch využívame aj kôru (napríklad lipa, dub, hloch, breza..).   V našich záhradkách sa často aj neúmyselne nachádzajú bylinky ako šalvia, alchemilka, kostihoj, žihľava, repík, divozel...

Koreniny

Medzi koreniny zaraďujeme časti rastlín, s výraznou vôňou a ostrou chuťou, najčastejšie sú to vňate rastlín.  Využívajú sa ako prísada do jedál, kde zvýrazňujú ich chuť.  V našom tele podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a podporujú metabolizmus. Na rozdiel od liečivých rastlín, koreniny v sebe neobsahujú jedovaté alkaloidy.  

V jedle, aj keď ich používame v malom množstve, spôsobujú zlepšenie chuti a vône a vďaka nim dosahujeme typickú odlišnosť chuti.

Každá kuchyňa má svoje typické korenie. Pre talianov je typické oregano,  pre indov kari korenie a Mexičania sa nezaobídu bez chilli papričiek.  V slovenskej kuchyni sú najpoužívanejšie  koreniny ako fenikel, medovka, kôpor, paprika, rasca, tymian, žerucha, majorán, horčica alebo mäta.

Bylinky zo záhradky

V záhradke si môžeme pestovať liečivé bylinky ale aj koreniny.  Druh byliniek, ktoré sa rozhodneme pestovať by mal byť podľa klimatických podmienok, v ktorých sa nachádzame.  Dôležité je aj výber miesta v záhrade, množstvo slnka, vietor, svah, vlhkosť...

Pokiaľ máte slnečné miesto, kde si chcete zasadiť bylinky, najvhodnejšie sú materina dúška, divozel veľkokvetý, ibiš lekársky i rúžový, medovka, nechtík  a levanduľa lekárske, pamajorán obyčajný, rumanček pravý, šalvia lekárska či palina dračia.

Do polotieňa sú vhodné mäta pieporná, trebuľka voňavá alebo ligurček lekársky.

Záhony byliniek

Ak máte veľké priestranstvá a záujem pestovať záhony byliniek, môžete tak urobiť v samostatných záhonoch, zmiešaných alebo s trvalkami.  Pestovať sa môže pri kríkoch aj záhonoch.  Do zeleninovej záhrady môžeme doplniť rumanček pravý či nechtík lekársky, čím vytvoríme pohľadné a užitočné okraje záhonov.

Bylinkami proti škodcom

Bylinky v zeleninovom záhone majú viacero výhod. Pôsobia nie len okrasne a sú zdravé, ale vďaka svojej vôni odpudzujú škodcov.  Proti voškám na ružiach a iných rastlinách je vhodné zasadiť levanduľu alebo mätu. Slimáky nemajú radi kvitnúcu dúšku tymianovú. S múčnatkou a plesňou sivou  na jahodách bojujeme pažítkou, ktorú zasadíme dookola záhonu.  Cesnakmi a pažítkou bojujeme aj proti čiernej škvrnitosti na ružiach.

Zlepšenie chuti a vône zeleniny

Nasadením byliniek pri zelenine zvyšujeme produkciu chuťových a voňavých látok v nej.  Vyšší podiel éterických olejov v paštrnáku, koreňovom petržlene a mrkve dosiahneme zasadením rebríčka a rumančeka v ich blízkosti. 

K petržlenu  je dobré zasadiť bazalku pravú, ale nedávať ho blízko ku kôpru voňavému.  Kôpor, koriander a fenikel siaty majú radi prítomnosť kapucínky väčšej a saturejky záhradnej.   Medzi bylinky, ktoré potrebujú väčšie súkromie patria palina pravá a božie drievko, ligurček lekársky. Ostatným rastlinám bránia v raste vylučovaním horčínov do pôdy a ovzdušia.

Príprava pôdy

Ako sme už spomínali, pre väčšinu byliniek je vhodná slnečná, suchá poloha, môže byť aj chudobná na živiny. Na takejto pôde môžeme pestovať najvýživnejšie bylinky (palina dračia, dúška tymianová alebo šalvia lekárska). Vlhkú a bohatšiu pôdu na živiny potrebujú bylinky z lesa – medvedí cesnak, potočnica alebo mäta či ligurček.

Majorán, saturejka výhrevná alebo koriander vyžadujú humusovú pôdu a medovka, bazalka či yzop aj chránenú polohu.

Liečivé rastliny potrebujú dostatok vápnika v pôde.

Zbieranie

Pri bylinkách je dôležité poznať, ktorá časť sa zbiera. Najvhodnejším časom sú slnečné dni pred obedom, keď na bylinke uschne rosa.

Olistená byľ – repík, ľubovník, rebríček, šalvia – na začiatku kvitnutia.

Kvet – divozel

Koreň – kostihoj

Podzemok – puškvorec

Vňať počas celého vegetačného obdobia – bazalka, saturejka, ligurček, medovka

Čo s nespotrebovanými bylinkami?

Bylinky môžeme sušiť aj mraziť.  Sušením si bylinky zachovanjú svoju vôňu aj liečivú silu. Treba však dodržať pár zásad – zbierať doobeda, kvety sa zbierajú hneď po rozkvitnutí. Sušíme hneď po zbere, kedy bylinky neumývame, ale očistíme a zviažeme do voľných kytíc. Tie zavesíme v tieni.Po začaní drobenia rastliny ju vložíme do tmavej, nepriedušnej nádoby.

Mraziť môžeme bazalku, kôpor, saturejku, majorán, palinu, estragón, pažítku alebo aníz. Na dlhú dobu tak môžeme zachovať chuť, farbu a výživné látky v bylinkách. Mraziť môžeme na drobno posekané v menších dávkach alebo v kockách ľadu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz