Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sloní cesnak - pestovanie, skladovanie, použitie

rss

Sloní cesnak (Allium ampeloprasum) je ideálnym na grilovanie. Je totiž väčší ako päsť a v chuti je jemnejší ako jeho menší príbuzný. Pečením sa jeho dužina zmäkčí, takže sa z neho dá jednoducho a ľahko pripraviť pomazánka na topinky alebo pikantný dip. V skutočnosti však sloní cesnak nie je pravou odrodou cesnaku, ale póru. Aj napriek tomu sa ale jeho cibuľa delí na strúčiky. Jedna jeho palička môže vážiť aj pol kilogramu.

Chuť slonieho cesnaku

Napriek názvu tohto druhu cesnaku, ktorý bol prevzatý z angličtiny (elephant garlic), a naznačuje, že jeho chuť by mohla rozdupať chuťové poháriky podobne ako stádo slonov, v tomto smere sloní cesnak sklame očakávania. Jeho chuť je totiž skôr mierna, pohybuje sa niekde medzi bežným cesnakom a jemnejšou pórovou chuťou.

Pestovanie slonieho cesnaku

Pestovanie slonieho cesnaku je veľmi jednoduché, nakoľko tento druh nepotrebuje k svojmu rastu takmer nič. Nie sú potrebné hnojivá, postreky, ani inú chemickú ochranu. Je mrazuvzdorný a teda nemusíte mať strach z jarných mrazov a ani z jesennej výsadby.

Pôda vhodná pre sloní cesnak

Sloní cesnak by ste mali pestovať v neutrálnej pôde s pH okolo 6-7. Dôležitejšie ako pH je však jej dobré odvodnenie. Sloní cesnak nemá rád vlhké pôdy, pretože tie spôsobujú hnitie jeho cibúľ. Veľmi dobre sa mu darí v ľahšej humóznej zemine s dobrou zásobou živín.

Výsadba slonieho cesnaku

Sloní cesnak sa vysádza v marci až apríli, alebo na jeseň v septembri až októbri. Pri jarnej výsadbe sa zbiera v auguste, pri jesennej koncom jari. Pri sadení rozdeľte cibuľu na jednotlivé strúčiky a tie vkladajte 10 - 16 cm hlboko vo vzdialenosti cca 20 - 30 cm od seba. Nezabudnite sloní cesnak pravidelne polievať, aspoň raz za týždeň. Rovnako ako u cesnaku paličiaku sa odporúča odstrihnúť jeho kvetinovú stonku, ak presahuje 10 - 15 cm, čím sa podporí veľkosť strúčikov.

Zber a skladovanie slonieho cesnaku 

Úrodu slonieho cesnaku by ste mali pozbierať, keď jeho listy začnú žltnúť a zhnednú. Po zbere nechajte jeho cibule niekoľko dní vyschnúť na chladnom, tienistom mieste. Keď je suchý, snažte sa odstrániť čo najviac hliny, ktorá je naň nachytaná bez toho, aby ste poškodili jednotlivé struky. Skladujte na chladnom, dobre vetranom mieste

Použitie slonieho cesnaku

Sloní cesnak môžete používať podobne, ako obyčajný cesnak, akurát musíte rátať s jeho jemnejšou arómou. Celú cibuľu môžete ugrilovať, či upiecť, následne rozpučiť a použiť ako nátierku. Pridať ho však môžete aj do dusených, či varených pokrmov a konzumovať sa dá aj surový.

Náš tip

Sloní cesnak na konzumáciu i pestovanie si môžete zakúpiť aj u nás, na portáli poctivých potravín, prostredníctvom inzerátu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz