Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cesta k BIO záhradke vedie cez organické hnojivá

rss

Medzi najväčšie chyby nadšených amatérskych záhradkárov patria chybné postupy pri hnojení záhrady, sadu alebo políčka. Správne hnojenie je pritom pre výživu rastlín a skvalitňovanie pôdy kľúčová záležitosť. So vzrastajúcim záujmom o BIO plodiny sa stále viac pestovateľov pýta – čím nahradiť umelé hnojivá?

Čo vlastne rastliny potrebujú?

Medzi základné potreby rastlín vo všeobecnosti patrí svetlo, teplo, voda, zo živín vápnik, draslík, fosfor, zinok a stopové prvky. Vápnik a draslík spevňujú rastlinné tkanivá. Vápnik v kombinácii s humusom podporuje správnu štruktúru povrchovej vrstvy pôdy a eliminuje pôdnu kyslosť. Draslík prospieva tvorbe, dozrievaniu a trvanlivosti plodov, podporuje odolnosť rastlín voči zime. Nesmie sa ním však prehnojiť, inak popáli korene rastlín. Fosfor je dôležitý pre tvorbu kvetov a plodov, je doslova podmienkou dobrej úrody, takisto sa však nesmie prehnojiť. Dusík je významný pre rast a sviežu zelenú farbu listov, pri prehnojení však znižuje odolnosť rastlín voči chorobám a škodcom.

Stopové prvky

Stopové prvky sú pre rastliny potrebné v menšom množstve, sú však pre ich zdravý rast a prosperitu rovnako potrebné ako vitamíny pre ľudí či zvieratá. Typickými stopovými prvkami potrebnými pre zdravú výživu rastlín sú železo a horčík. Nedostatok železa sa prejavuje chlorózou – zažltnutými listami, na ktorých zostávajú listové žilky zelené, strom slabo kvitne a málo plodí. Dobrou prvou pomocou je postrek listovým hnojivom obsahujúcim železo. Prihnojenie pôdy bežným železitým prípravkom nemusí pomôcť, pretože nedostatok železa môže byť vyvolaný rôznymi príčinami (napríklad nadmerným obsahom vápnika v pôde na ktorý sa železo naviazalo, celkovou nesprávnou výživou stromu, nadmernou vlhkosťou atď.). Pomôcť môže hnojivo s obsahom železa v chelátovej väzbe, ktoré sa neviaže na vápnik. Ďaľším kľúčovým stopovým prvkom je horčík, ktorého nedostatok sa prejavuje žltnutím starších listov medzi žilkami (typicky vinič). Horčík sa nachádza v rôznych plných minerálnych hnojivách.

Výhody organického hnojenia

Pri organickom hnojení (na rozdiel od minerálnych = umelých hnojív) je nižšia pravdepodobnosť extrémneho prehnojenia pôdy niektorým prvkom. Typickými organickými hnojivami je maštaľný hnoj, slepačí a všeobecne hydinový trus, dobre spracovaný kompost, rašelina. Obsahujú organické materiály, rast podporujúce látky a mikroorganizmy. Rozkladom organických materiálov, resp. látkovou premenou organických látok pomocou mikroorganizmov vzniká v pôde humus, najdôležitejšia súčasť dobrej záhradnej pôdy vytvárajúca vrstvu až do hĺbky 25 cm. Organické hnojenie umožňuje dodávať do pôdy vždy to „správne“ množstvo živín v závislosti na potrebách rastlín a vlastnostiach pôdy. Zlepšuje kvalitu pôdy, jej priepustnosť a odolnosť rastlín voči chorobám. „Nevyčerpateľným“ zdrojom organických hnojív disponujú chovatelia hospodárskych zvierat, organické hnojivá sa však dajú v granulovanom stave kúpiť aj cez internet.

Tip na záver

Vynikajúcim organickým hnojivom pre vaše ovocné a okrasné stromy či kríky je ich vlastné, na jeseň opadané lístie. Nepodliehajte všeobecnej móde posledných desaťročí pohrabať na jeseň celú záhradu od napadaných listov. Naopak, ponechajte svojim stromom a kríkom opadané lístie pod ich korunami, aby sa mohol tento vzácny organický materiál v ďaľšej vegetačnej sezóne opäť recyklovať v nekonečnom kolobehu živín.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz