Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ryža a naše zdravie

rss

Nie je ryža ako ryža – v kvalite, chuti a nutričnej hodnote jednotlivých druhov ryže sú prekvapivo veľké rozdiely. Ak konzumujete len „obyčajnú“ bielu ryžu z regálov našich obchodov, prichádzate o skutočné dobrodružstvo chutí a vôní spojených so spoznávaním exotickejších druhov ryže.

Ryža je oproti zemiakom bohatšia na bielkoviny. Neobsahuje však klasické obilninové bielkoviny glutén a gliadín, takže je vhodná aj pri celiakii ako súčasť bezlepkovej diéty. Ryža obsahuje množstvo vlákniny, vitamínov (B1, B2, B6, E, niacín), bielkoviny, sacharidy, vápnik, horčík, fosfor, zinok, draslík, sodík, kremík, selén a ďaľšie cenné zložky. Výživová hodnota ryže do veľkej miery záleží na tom, či ide o bielu lúpanú ryžu (zbavenú šupky = otrúb), alebo o celozrnnú ryžu. Celozrnnú ryžu poznáme najčastejšie hnedú, ale vyskytuje sa aj v ďaľších farbách.

  • Ryža obsahuje len nepatrné množstvo sodíka, takže ju môžu smelo konzumovať pacienti s vysokým krvným tlakom. Pozor – aj kuchynská soľ obsahuje sodík, takže ryžu soliť opatrne.
  • Hnedá ryža má význam ako prevencia proti hnačke a rakovine. Naopak prejedanie sa rafinovanou bielou ryžou môže viesť k zhoršeniu zdravotného stavu a vitality.

Vyššie uvedené vitamíny obsahuje v dostatočnom množstve najmä celozrnná hnedá ryža. Biela lúpaná ryža zbavená výživnej šupky ich obsahuje omnoho menej. To je dôvodom, prečo by sa mal spotrebiteľ viac zaujímať o tzv. nelúpanú, resp. pololúpanú ryžu. V špecializovaných predajniach a eshopoch sú k dispozícii aj mimoriadne kvalitné, z hľadiska zdravia a chuti veľmi zaujímavé druhy ryže.

Ryža Basmati

Ryža Basmati pochádza z Pandžábu a z úpätia Himalájí, z ryžových políčok zavlažovaných vodou z ľadovcov. Vyniká skvelou chuťou, jemnou orieškovou arómou, nelepí sa pri varení. Patrí medzi najkvalitnejšie odrody ryže na svete. Po zbere ju sušia niekedy až 2 roky, kým sa očistí a ide do predaja.

Jazmínová ryža

Jazmínová ryža vonia počas varenia príjemnou vôňou (ktorá však jazmín :) príliš nepripomína). Pochádza z ručne siatych thajských ryžových polí zavlažovaných dažďovou vodou. Na trh sa dodáva taká čistá, že namiesto bežného dôkladného umytia jej stačí ľahké prepláchnutie vodou.

Indiánska ryža

Divoká ryža nazývaná aj indiánska ryža (alebo červená ryža) pôvodne pochádza z oblasti veľkých jazier na hraniciach USA a Kanady. Tam rastúca ako zrno vodnej trávy poskytovala domorodcom kvalitnú a výživnú stravu. Zberala sa ručne z kánoí, dnes sa produkuje aj formou veľkovýroby (do značnej miery na úkor bio hodnoty).

Odrôd a druhov ryže údajne existuje až 40 000. Experimenty s výsadbou rôznych odrôd ryže na našom území v minulosti neboli úspešné. Napriek tomu v súčastnosti pri Humennom pestuje ryžu čínsky farmár Li Ting, ktorý má s rozvojom pestovania tejto užitočnej rastliny na Slovensku veľké plány.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz