Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prasa sa na Slovensku stáva „exotickým“ zvieraťom

rss

V obchodoch na pultoch už slovenské bravčové mäso takmer nenájdete.  Väčšina produktov z bravčového mäsa, aj samotné mäso v obchodoch, nepochádza zo Slovenska, ale zo zahraničia.

Ak si myslíte, že typické slovenské výrobky, akými je Nitran alebo Malokarpatská saláma, pochádzajú zo Slovenska, máte pravdu iba z časti. Výrobok to síce je slovenský, ale nie zo slovenského mäsa. Toto mäso pochádza z krajín ako Nemecko, Maďarsko alebo Poľsko.

Slovenskí farmári, ktorí chovajú ošípané, za posledný rok jemne vzkriesili produkciu. Pre slovenských spotrebiteľov to však nemalo žiadny účinok, keďže väčšina ošípaných skončila v zahraničí.  Za posledný rok sa zvýšil stav ošípaných o 52-tisíc kusov.  Táto slovenská produkcia (50 000 ton) putovala do zahraničia. Bitúnky na Slovensku po vstupe do Európskej únie nevydržali tlak a zanikli.

Exotické zviera?

Na Slovensku existuje čoraz menej veľkochovov ošípaných.  Tieto zvieratá, aj keď boli kedysi v početnom zastúpení po celom území Slovenska, sú dnes vzácne, až priam „exotické“.

V EÚ je prebytok potravín, a západné krajiny preto dovážajú na východ – do Ruska a do ázijských krajín. Tieto krajiny v posledné roky začali zvyšovať svoju sebestačnosť a mäso zo zahraničia skončilo na Slovensku.  Tento tlak zapríčiňuje pokles cien o 0,05-0,1€/1kg živej váhy , čo slovenských farmárov privádza k infarktom.

Východiskom pre farmárov by bolo založenie si vlastných bitúnkov, kedy by neboli odkázaní na minimálne výkupné ceny z malých bitúnkov.

Čerstvosť mäsa

Už logika hovorí, že mäso od regionálnych dodávateľov sa do predajní a na trh dostane oveľa skôr, ako mäso zo zahraničia.  Mäsiar z Bušiniec, Miroslav Drugda, sa zameriava na čisto slovenských dodávateľov, pretože mäso zo zahraničia je podľa neho „hnoj“. Dovoz tohto mäsa trvá až 6 dní, pritom to zo Slovenska môže byť na pultoch už na druhý deň.

Pôvod

Ako všade, aj v obchodovaní s mäsom sa vyskytujú podvodníci.  Distribútori vystavia papiere na pôvod krajiny, aký chcete. Či poľské alebo slovenské.  Na týchto distribútorov by si mali dať pozor nie len odberatelia, ale hlavne veterinári a finančné úrady.

Lacnejšie mäso

Západné krajiny ponúkajú nadprodukciu na burzách. Cena je kvôli vysokému počtu nespotrebovaných kusov nižšia, za akú je schopný slovenský chovateľ  ošípané vychovať.  Vysoký nárast ceny je práve na základe rôznych distribútorov, ktorí nehorázne zvyšujú ceny.  Slovenskému spotrebiteľovi sa tak dostane mäso za drahé peniaze, ale slovenský výrobca nie je dostatočne zaplatený.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz