Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo môže byť nebezpečné používať na burinu ocot

rss

Ocot môže znieť ako výborná alternatíva k pesticídom, ale pred jeho použitím sa radšej zamyslite. Na jednej strane to vyzerá super- nebudete používať chémiu na vyhubenie buriny "len" ocot, na druhej strane aj pri použití octu by ste mali zvážiť jeho potenciálne nevýhody. 

Účinné zložky octu pri hubení buriny

Účinnou zložkou octu je kyselina octová. Tá sa môže vyrábať prirodzene bakteriálnou fermentáciou alebo priemyselne, chemickými reakciami z takých východiskových látok ako je napríklad metanol. Ak chcete použiť v záhrade ocot, ktorým sa vám podarí vyhubiť buriny, obyčajný kuchynský ocot vám nebude stačiť. V takom prípade je totiž potrebné siahnuť po vyšších, silnejších koncentráciach octu. No a takýto ocot už viac nie je potravinovým produktom, ale herbicídom, ktorý sa nazýva aj záhradnícky ocot.

Nevýhody použitia záhradníckeho octu proti burine

Záhradkári často pri hubení buriny najprv siahajú po kuchynskom octe s 5% koncentráciou kyseliny octovej. Jeho použitím je vidno nejaké výsledky, preto záhradkár siahne po vyšších koncentráciách (okolo 20% kyseliny octovej) už spomínaného záhradníckeho octu. Ten sa stáva nebezpečným a môže spôsobiť poškodenie životného prostredia. Ocot je totiž kontaktným herbicídom, ktorý zabije to, čo je ním poliate v priebehu hodín, niekedy aj dní. Avšak hoci to vyzerá, akoby to fungovalo a zbavili ste sa buriny, ide o omyl. Ocot totiž nezničí korene a tak po niekoľkých dňoch buriny opäť vyrazia z koreňov. Nehovoriac o tom, že 20% koncentrácia kyseliny octovej je už nebezpečná aj pre človeka. Už v 11% koncentrácii môže kyselina octová spáliť pokožku a spôsobiť poškodenie zraku. Koncentrácie nad 20% sú korozívne pre cín, hliník, železo, ale aj betón a u človeka môžu zaviniť slepotu. Takéto herbicídy by ste teda aj v záhrade mali používať len s okuliarmi a ochranným odevom. Ak je teda kyselina octová takto nebezpečná pre človeka, čo spôsobí nielen burine, ale aj ostatným rastlinám, hmyzu a zvieratám vo vašej záhrade?

Ako odstrániť burinu bez octu

Odstránenie buriny bez herbicídov a octu je, samozrejme, o niečo náročnejšie na náš čas, ale môže byť o to účinnejšie a bezpečnejšie. Použite namiesto postrekov radšej preventívne mulče, dobre načasované kultivácie, alebo staré dobré, ešte našimi babičkami overené, ručné vyplevanie buriny.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz