Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jablčný ocot – Zázračný liek na mnoho neduhov

rss

Jablčný ocot je opisovaný ako úžasný liečivý prostriedok na mnoho neduhov. Dokáže optimalizovať pH, zvyšuje množstvo dobrých črevných baktérii, pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť a podľa najnovších vedeckých výskumov dokáže vyrovnať hladinu cukru v krvi, čo je veľmi prospešné pre diabetikov.

Jablčný ocot a cukrovka

Jablčný ocot môže cukor v krvi znížiť až o jednu tretinu u diabetikov a o jednu polovicu u ľudí, ktorí majú na túto chorobu nábeh. Dve polievkové lyžice jablčného octu zriedeného s vodu pred spaním a hladina cukru v krvi by mala byť v dopoludňajších hodinách nižšia, ako zvyčajne.

Chudnutie s jablčným octom

Jablčný ocot tiež vplýva na telesnú váhu. Odborníci tvrdia, že kyselina octová môže „zapnúť“ spúšťacie gény, ktoré vplývajú na enzýmy so schopnosťou odbúravať tuk. To zabráni priberaniu na váhe, no zároveň vám pomáha necítiť sa hladný.

Antimikrobiálne účinky jablčného octu

Ďalšia vec, pre ktorú je jablčný ocot prospešný, je detoxikácia lymfatického systému. Ten optimalizuje homeostatické funkcie v tele, čo znamená, že ocot pomáha aj v boji proti mnohým chorobám. Nejedna štúdia už dokázala, že jablčný ocot patrí medzi silné antimikrobiálne činidlá a je vhodnou náhradou voči toxickým a často veľmi drahým dezinfekčným prípravkom. Aj to je dôvod, prečo je jablčný ocot vhodný pre pacientov s oslabenou imunitou. Veď ak zabíja mikróby vonkajších povrchoch, prečo by nezabil aj tie, ktoré sa nachádzajú v tele?

Zmiernenie žalúdočných ťažkostí s pomocou jablčného octu

Ak máte problémy ako je kolitída, vredy, či problémy so žalúdočnými šťavami (ako je napr. nedostatočné množstvo kyseliny v žalúdku), tak vám taktiež môže pomôcť jablčný ocot. V kombinácii s kysnutou zeleninou má potenciál na zmiernenie niekoľkých druhov žalúdočných ťažkostí. S vodou zmiešaný jablčný ocot zvyšuje hladiny baktérii v črevách (napr.Lactobacillus, Bifidobacterium) a tak znižuje príznaky gastrointestinálnych ochorení. Pre každodenné zdravie čriev môže pomôcť zmes dvoch čajových lyžičiek jablčného octu s lyžičkou medu v šálke teplej vody.

Bolesti hrdla a liek s jablčným octom

Jablčný ocot s medom a zázvorom je zázračným liekom aj pri bolestiach v hrdle. Stačí, ak zmiešate po jednej lyžici jablčného octu a medu s dvoma lyžicami vody a štvrtinou lyžičky zázvoru (príp. môžete pridať aj štvrť lyžičky kajenského korenia) a sirup je na svete! Mali by ste ho piť po malých dúškoch každých pár hodín a snažiť sa o jeho maximálny kontakt s vnútrom vášho hrdla.

Upozornenie na záver

Akokoľvek je jablčný ocot prospešný pre zdravie, môže mu aj uškodiť. Pozor najmä na jeho kyslosť! Vo väčších a častých množstvách môže poškodiť zubnú sklovinu. Aj preto sa odporúča nepiť ho koncentrovaný, ale zriedený s vodou.

 

Zdroj: mercola.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz