Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo jesť mango

rss

Mango, patriace do rovnakého rodu ako pistácie a kešu orechy, je tropický, ovocný strom. Mango je oválny plod s dĺžkou 5-15 cm a šírkou 4-10 cm. Jeho váha kolíše medzi 150 – 750g. V strede manga je jedna veľká kôstka, čím sa zaraďuje medzi kôstkovice. Mangá majú žlto-červeno-zelené sfarbenie. Dužina manga je zlato-žltá sladká, osviežujúca, šťavnatá s tou pravou dávkou horkosti.

Kedy je mango zrelé

Pri výbere manga v obchode nezáleží ani tak veľmi na jeho farbe, ako na jeho tvrdosti. Ak jemne na jeho povrch zatlačíte prstami, nemalo by byť príliš mäkké, pretože vtedy je prezreté, ani príliš tvrdé, pretože vtedy ešte nie je dozreté. Najlepšie je mierne mäkké a s ovocnou vôňou na konci, kde je zostatok stopky. Pokiaľ si predsa len kúpite nezrelé mango, nechajte si ho dozrieť pri izbovej teplote. Nielenže vám zmäkne, ale aj zosladne. Ak ho chcete mať zrelšie čo najskôr, dajte ho do hnedého papierového vrecka. Pri tomto spôsobe „dozrievania“ ho ale nezabudnite aj pravidelne kontrolovať :).

Čo obsahuje mango

Jeden pohár (250ml) manga má 100 kalórii. V rovnakom množstve sa nachádza až 100% dennej odporúčanej dávky vitamínu C potrebného pre imunitu a vytváranie kolagénu a 35% odporúčanej dávky vitamínu A, dôležitého pre zrak, rast kostí a zdravú pokožku. Okrem toho obsahuje viac ako 20 rôznych vitamínov, minerálov a flavonoidov ako napríklad betakarotén, alfakarotén a betakrypoxantin.

Na čo je dobré mango

Mango obsahuje enzýmy, ktoré trávia proteíny a svojim obsahom vlákniny je veľmi dobré na činnosť tráviaceho traktu. V dužine manga je aj jeden typ prebiotickej vlákniny, ktorá pomáha dobrým baktériám v črevách.

Vďaka vitamínu C je mango výborným ovocím na podporu imunitného systému a slúži aj ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím.

Konzumácia manga pomáha aj v regulácii cholesterolu. Za túto jeho vlastnosť je zodpovedný najmä pektín, ktorý pomáha rozkladať „zlý“ cholesterol (LDL), ktorý upcháva cievy.

Mango je vhodné aj pre diabetikov

Hoci je mango sladké, pre diabetikov nie je zakázané. Jeho glykemický index je medzi 41 a 60, priemerne okolo 51. Keďže jedlá s glykemickým indexom pod 55 sú považované za nízkoglykemické jedlá, mango môžeme zaradiť medzi ne, a teda medzi jedlá vhodné aj pre dabetikov.

Ako jesť mango

Pred servírovaním mango umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prach a chemické zvyšky. Ošúpte ho a po dĺžke prerežte na tri časti tak, že stred bude obsahovať kôstku. Okrojte okolo kôstky a nakrájajte. Mango je výborné, ak ho konzumujete čerstvé a samotné, ale jeho chuť vynikne aj v šalátoch spolu s ďalšími druhmi ovocia ako mandarínkami, pomarančmi, hroznom, jablkami, ananásom. Mango môžete použiť aj na výrobu chutnej omáčky na mäso alebo z neho uvariť lekvár, či kompót.

Tip na záver

Kvôli sladkosti je mango aj výbornou náhradou cukríkov a čokolády. Ak teda s nimi neviete prestať, choďte do obchodu, kúpte si mango a určite to neoľutujete.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz