Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mango – plodina lásky

rss

Toto lahodné a šťavnaté ovocie si myslím, že netreba nejako extra predstavovať, určite všetci viete ako vyzerá. V dnešnej dobe ho úplne bežne dostaneme kúpiť v obchodoch alebo na trhoch. Počas celého roka je v predaji mango z Kene, Mexika a Brazílie.

Mango pochádza z južnej Indie. Je to plod mangovníka indického. Tento strom sa považuje za symbol moci a sily. Do Európy prišlo mango v 16. storočí, vďaka Portugalcom.

Chuť manga je veľmi zaujímavá. Je to niečo medzi banánom, jahodou a broskyňou. No najlepšie mango chutí vtedy, keď priamo dozrie na strome, čo je u nás ale nemožné a musíme sa zmieriť s tým, čo si zakúpime v obchode. V prípade, ak si v obchode zakúpite tvrdé mango, o pár dní by vám malo doma dozrieť. Zrelé a vhodné mango na konzumáciu spoznáte tak, že by malo byť žlto-červené, mäkšie a voňavé. V prípade, ak chcete aby plod dozrel ešte viac, stačí ak mango vložíte do papierového sáčka a necháte niekoľko dní odležať pri izbovej teplote.

Dužina manga predstavuje vitamínovú bombu. Mango je bohaté na prírodné vitamíny A, B, C a karotény. Obsahuje veľké množstvo minerálov, ktoré sú prospešné pre telo, ako draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, a tiež aj železo. 

Mango nám pomáha pri trávení, upokojuje náš nervový systém, zabezpečuje zdravý vývoj slizníc, a tiež aj zmierňuje zápaly hrubého čreva. V Ázii sa už tradične používa ako prírodná pleťová maska na rozjasnenie a zjemnenie pokožky. Stačí keď si dužinu z manga rozpučíte vidličkou a nanesiete na očistenú pleť. Nechajte pôsobiť 15 minút, a potom opláchnite vlažnou vodou.

Mango obsahuje látky, ktoré pomáhajú liečiť problémy s pokožkou a zrakom. Okrem toho tieto látky pomáhajú aj pri chorobách srdca, a tiež znižujú krvný tlak. Mango sa odporúča konzumovať aj pri redukčnej diéte alebo čistiacich kúrach.

Mango môžete využiť do šalátov, exotických čatní, kokteilov, džúsov. Vyrábajú sa z neho tiež lekváre, kompóty, exotické omáčky alebo si z neho dokonca môžete pripraviť pálenku či víno.

Mango neodporúčame zapíjať akoukoľvek tekutinou. Po konzumácii čerstvého manga by ste nemali piť žiadne tekutiny minimálne dve hodiny, v inakšom prípade sa môžu dostaviť tráviace problémy. 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz