Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Marhule – chutné ovocie s liečivou silou

rss

Marhule sa u nás pestujú už od 14. storočia. Ich pôvodnou domovinou je Ázia. Význam pestovania marhulí v záhradách či sadoch nespočíva len v skvelej chuti, ale aj v liečivej sile plodov a jadierok.

Sorty marhulí

Dnešný trh ponúka široký sortiment marhuľových stromčekov, skorých aj neskorých odrôd. Medzi najobľúbenejšie marhule patrí veľkopavlovická. Rodí veľké, príjemne sladké marhule s výrazne oranžovou dužinou. Dozrieva koncom júla a je pomerne nenáročná na pôdu. Ďalšou známou sortou je marhuľa maďarská, ktorá dozrieva na prelome júla a augusta. Jej plody sú ideálne na ďalšie spracovanie napríklad do kompótov. Aurora vyniká silným vzrastom a rýchlym nasadzovaním úrody. Pre malé pozemky alebo na terasu sú v predaji trpasličie marhule, napríklad samoopelivá „Garden Aprigold“.

Vhodné stanovisko pre marhule

Marhuliam vyhovujú výživné pôdy aj s nižším obsahom vápna. Stanovisko by malo byť slnečné, chránené pred vetrom. Vzhľadom na citlivosť kvetov marhulí voči neskorým (jarným) prízemným mrazom sú vhodnejšie polokmeňové alebo vysokokmeňové tvary. Mladý marhuľový strom si vyžaduje pravidelnú výživu a závlahu. Vo vyššom veku sú marhuľové stromy na závlahu nenáročné (s výnimkou obdobia plnej rodivosti a mimoriadneho sucha). Podobne ako pri iných ovocných stromoch, pri nákupe by ste mali uprednostniť stromčeky od pestovateľov z vášho regiónu. Dá sa predpokladať, že budú dokonale aklimatizované pre váš kraj.

Liečivá sila marhulí

Marhuľové plody obsahujú pestrý mix cenných vitamínov a minerálov, vďaka čomu prospievajú pri únave, chudokrvnosti alebo v tehotenstve. Vysoký objem karoténu, vitamínu C a vitamínu B3 predurčuje marhule ako prevenciu pred celým radom zdravotných problémov. Najväčšie prekvapenie sa však skrýva v marhuľovom jadre, obsahujúcom vitamín B17 (zvaný aj laetrin alebo amygdalín). Vitamín B17 je už roky v centre záujmu výskumníkov ako potenciálna zbraň v boji proti onkologickým ochoreniam.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz