Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mrazuvzdorný banánovník — vypestujte si vlastné banány v záhrade

rss

Banánovník Musa Basjoo je odpoveďou na otázku, či sa dajú pestovať banány aj v slovenských záhradách. Tento mrazuvzdorný banánovník s bujným rastom prinesie do vašej záhrady nádych exotiky, a s trochou šťastia :) aj vlastnú úrodu banánov.

Musa Basjoo — mrazuvzdorný banánovník

Banánovník Musa Basjoo pochádza z pomerne chladných japonských ostrovov, vďaka čomu obstojí aj v európskych záhradách. Mrazuvzdornosť tohto banánovníka sa uvádza až do teplôt cca  -20 °C, niekedy až do neuveriteľných -25 °C. Aby však banánovník prežil takéto mrazy, potrebuje v tvrdých slovenských podmienkach tepelnú ochranu vo forme izolácie. Na zimu je potrebné chrániť nadzemnú časť rastliny jej obalením do extra hrubej vrstvy netkanej textílie, vrstiev papiera alebo bublinkovej fólie. Zimnú ochranu pred premrznutím však potrebuje aj podzemná časť banánovníka a pôda okolo koreňov, dosiahnete ju navŕšením poriadne hrubej vrstvy prírodnej mulčoviny (napríklad z drevenej štiepky).

Banánovník Musa Basjoo — pestovanie

Banánovník Musa Basjoo môžete pestovať priamo v záhrade, ale aj v nádobe (s prenesením na zimu do interiéru), v dostatočne vysokej zimnej záhrade alebo vo vyhrievanom skleníku. V tomto návode sa budeme venovať pestovaniu vo voľnej pôde (o pestovaní banánovníka v nádobe sme písali v článku na tému ako si vypestovať banány v obývačke). Banánovník Musa Basjoo si vyžaduje teplé a slnečné stanovisko na chránenom mieste. V žiadnom prípade nesmie ísť do tieňa, ani do mokriny. Ideálnym časom na výsadbu je jar, keď už teploty presahujú 15 °C. V dobrých podmienkach banánovník rýchlo rastie, časom až do výšky 4 m. Zalieva sa raz denne. Na jar sa dobre zakorenená rastlina prihnojuje dusíkatými hnojivami, v lete hnojivami s obsahom draslíka. Od augusta už nehnojiť. Na zimu dobre zabaleným banánovníkom odumrú listy (niekedy aj celá nadzemná časť), ale podzemná časť by mala prežiť a na jar znova vyrašiť. Alternatívou je ešte pred príchodom mrazov zrezať listy, banánovník vykopať a so zemným balom nechať prezimovať v tmavej pivnici pri teplotách okolo 6 °C.

Banánovník Musa Basjoo — predaj

Banánovník Musa Basjoo sa predáva vo viacerých e-shopoch a subtropických záhradkárstvách v podobe predpestovanej tzv. kontajnerovej rastliny, pripravenej na priamu výsadbu. Kúpenú rastlinu si môžete po čase aj sami množiť. Rozmnožuje sa odnožami alebo semienkami. Banány Musa Basjoo obsahujú pomerne veľa semienok, čo mnohých konzumentov (zvyknutým na prešľachtené bezsemenné banány z obchodov) prekvapuje. Cena jedného banánovníka Musa Basjoo sa v našich e-shopoch pohybuje okolo 6 eur (Starkl.sk) či 7 eur (ZelenyKurier.sk). Máte skúsenosti s nákupom a pestovaním banánovníka? Podeľte sa o ne komentárom pod článkom, alebo príspevkom na našej Facebook stránke o poctivých potravinách, chove a záhradkárstve :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz