Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Josta — drobné ovocie nabité vitamínmi

rss

Nie je to čierna ríbezľa, aj keď sa na ňu podobá. Nie je to egreš, aj keď má podobne osviežujúcu chuť. Josta je medzidruhový kríženec egreša a čiernej ríbezle vyšľachtený v 20. storočí.

Josta a zdravie

Plodmi josty sú veľké čierne bobule príjemnej sladkokyslej až sladkej chuti. Po svojich rodičoch :) prevzala josta ich najlepšie vlastnosti — vysoký objem vitamínu C, mnoho bioflavonoidov a minerálnych látok. Pravidelná konzumácia plodov josty prispieva k zlepšeniu zdravotného stavu a posilneniu imunitného systému. Sú výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú zdravým čiernym ríbezliam pre ich chuť. Vetvičky josty nemajú dlhé pichľavé ostne ako vetvičky egreša.

Na každom kríku až 10 kg úrody

Josta je mimoriadne plodná. Dobre zakorenený krík vám v dobrých podmienkach skutočne prinesie 10 kg (alebo aj viac) úrody. Josta sa väčšinou pestuje ako krík, ojedinele ako stromček (vtedy potrebuje kvalitnú oporu, inak sa pod váhou plodov doláme). Josta je mimoriadne nenáročná na starostlivosť. Keďže rodí na nových aj na starších výhonkoch, nevyžaduje ani pravidelný rez (okrem občasného presvetľovacieho rezu podľa potreby). Rastie rýchlo a dosiahne výšku cca 1,5 až 1,8 m.

Ako jostu vysadiť?

Jostu si kúpite v záhradkárskych obchodoch či e-shopoch. Ak ju chcete pestovať ako krík, nechajte ju po výsadbe voľne rásť. V prípade, že zvolíte komplikovanejšiu stromčekovú formu (neodporúčame), po výsadbe ponechajte len jeden pekne stavaný výhonok a postupne mu vybudujte korunku. Josta potrebuje pri výsadbe vykopať jamu cca 0,5 x 0,5 x 0,5 m. Na dno jamy pridajte trocha zásobného minerálneho hnojiva a naplňte jamu humóznou, výživnou zeminou. Na pôdu je josta pomerne nenáročná, uprednostňuje mierne kyslú. Požaduje pravidelnú závlahu.

  • TIP: Pri voľnokorenných rastlinách im pred výsadbou namočte korienky na niekoľko hodín do vody, zastrihnite končeky korienkov tesne pred výsadbou. Pri kontajnerových rastlinách korienky nezastrihujte, tieto rastliny sa sadia aj s dôkladne navlhčeným koreňovým balom, niekedy im však treba korienky troška uvoľniť, ak sú príliš zamotané.

Pestovanie josty

Josta je v podstate úplne bezproblémová, najmä v kríčkovej forme. Je vysoko odolná voči chorobám, ktoré občas potrápia pestovateľov ríbezlí a egrešov. Potrebuje slnečné stanovisko, niekedy ju však treba chrániť pred extrémnym slnečným úpekom. Dá sa pestovať aj v poriadne veľkej nádobe (pozor, josta je skutočne VEĽKÁ rastlina), v takom prípade sa musí preniesť na zimu do interiéru chráneného pred mrazmi. Vonku vo voľnej pôde sa s mrazmi bez problémov vyrovná. Úroda sa zberá v júni až júli. Jostu si môžete rozmnožiť odrezkami zberanými na prelome leta a jesene.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz