Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať egreše

rss

Egreše – drobné, príjemne kyslasté ovocie s vynikajúcim vplyvom na zdravie človeka. Ako egreše sadiť a pestovať?

Egreš nie je náročný na pestovanie, v podstate sa mu darí všade tam, kde aj ríbezliam. Neznáša však príliš vlhké, ťažké pôdy. V nadmerne vlhkom prostredí trpí múčnatkou, čo sa typicky prejavuje obalením plodov bielym povlakom. Egreš má rád otvorené vzdušné priestory, kde dobre znáša aj zatienenie inými rastlinami.

Pre výsadbu egreša je ideálna neutrálna alebo zásaditá pôda. Pri výbere stanoviska počítajte s dlhou životnosťou egreša, cca 10 až 20 rokov. Ak plánujete vysadiť egrešmi rozsiahlejšiu záhradnú plochu, môžete si ju pripraviť pestovaním vhodnej predplodiny (zemiaky alebo strukoviny). Egreše sú pomerne náročné na živiny, dodáte im ich napríklad špeciálnymi minerálnymi hnojivami na egreše s prídavkom rohoviny, každých pár rokov kvalitným kompostom a maštaľným hnojom.

Po zbere predplodiny je ten správny moment na jesennú výsadbu egrešových stromčekov alebo kríčkov. V (prvú) skorú jar sa kríčky zvyknú hlboko zastrihnúť, až na 2-3 púčiky. V ďalších rokoch tvarujte krík tak, aby mal niekoľko (5-6) mocných hlavných výhonkov s bočnými výhonkami. Stromčekové korunky (ale aj kríčky) potom stačí podľa potreby presvetliť letným rezom hneď po zbere úrody.

Stromčekovým egrešom sa takisto zrezávajú výhonky hneď po výsadbe na 2-3 púčiky. Tvarovanie korunky veďte tak, aby mala tri, štyri či päť mocných hlavných výhonkov. Na druhý rok sa zvyknú výhonky korunky skrátiť asi na tretinu, potom už stačí len presvetľovací rez podľa potreby. Pozor na plané výhonky, tzv. vlky vyrastajúce od koreňov stromčekových egrešov. Musia sa trocha odhrabať a odstrániť. Približne po 8-10 rokoch prichádza na rad hlboký zmladzovací rez, ak si ho stav egreša vyžaduje.

Egreše možno vysadiť rôznymi spôsobmi, nezabudnite však na rozostupy medzi kríčkami (1,5 m) alebo stromčekmi (1 m). Egrešové stromčeky potrebujú kvalitný kolík ako oporu, inak neunesú na tenkých kmienkoch ťažkú korunku plnú plodov a zlomia sa. Ak sadíte viac egrešových stromčekov v rade, namiesto kolíkov môžete použiť drôtenú podpornú konštrukciu ako pre vinič. Samozrejme prispôsobenú výške egrešov.

TIP na záver: uprednostnite pri nákupe kríčkov či stromčekov egreše rezistentné (odolné) proti múčnatke. Egreše možno sadiť hneď na jar, takže nestrácajte :) čas..!

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz