Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jarné prebudenie trávnika

rss

Trávnikom sa najlepšie darí v ľahkých pôdach v svahoch. Milujú slnečné miesta a mierny svah, ktorý odvádza prebytočnú vlahu.  Pravidelným kosením a hnojením dosiahneme rovnomerný a zdravý trávnik.

Jar je doba, kedy môžete robiť úpravy na svojom trávniku. Zmenšovať alebo zväčšovať trávnatú plochu, prirobiť chodníčky alebo premiestniť lavičky a hojdačky na vhodnejšie miesto.

„Česanie“

Tak ako sa my každé ráno češeme, aj trávnik potrebuje po zime vyčesať. Trávnik sa na jar prebudí tak, ako sme ho n a jeseň zanechali. Všetky nedostatky sa po zídení snehovej pokrývky naplno prejavia.  Suché olámané vetvičky, lístie, šušky či hubami napadnuté miesta treba poriadne vyhrabať. Doprajete tým tráve voľný priestor k rastu.

Prísun vzduchu

Každé steblo trávy raz uschne. Je  to prirodzená očista trávnika. Tieto uschnuté steblá trávy zabraňujú prenikaniu vlahy do pôdy a k prísunu vzduchu. K odstráneniu suchej trávy máte na výber s niekoľkých možností. Môžete použiť  vertikulátor, prerezovacie hrable alebo prevzdušňovacie vidly, ktorými zasahujeme len niekoľko milimetrov do pôdy..  Nebojte sa, že by ste narušili rast trávy. Porušenie v tomto období spôsobí zhustenie trávy.

Lysiny

Ak si myslíte, že lysiny zmiznú samé, tak sa mýlite. Aby ste zakryli tieto holé plochy môžete využiť  sadenice priamo z vášho trávnika. Do trávnika ich poriadne zašliapte. Dosiahnete tak prepojenie s okolitou pôdou.  Výhodou takéhoto zakrývania lysín je rýchlejší rast oproti novému osievaniu a totožná farba trávy.

Živiny pre trávu

Zdravý trávnik potrebuje pre svoj rast živiny. Tie získame z vlastnej záhrady alebo zo záhradkárstva. 

Ak z posekanej trávy a bioodpadu robíte kompost, využite ho na hnojenie.  Do 2/3 suda nasypeme vyzretý kompost a zalejeme dažďovou vodou.  O 12 hodín pomocou sita vyberieme usadeninu a vodou zalejeme trávnik.

Rovnako využiteľné sú aj priemyselné hnojivá na jarnú trávu. Nezabudnite čítať etiketu – tráva pre správny rast potrebuje aj mikroelementy, nie len dusík, fosfor a draslík.

Trávnik môžete hnojiť aj mulčovaním pokosenej trávy. Tak sa živiny z trávy vrátia naspäť do pôdy. Dajte si pozor, aby tráva bola dostatočne rozsekaná na drobné kúsky a nebránila novej tráve v raste.  Pokiaľ pokosenú trávu vyhadzujete, musíte hnojiť umelými hnojivami.

Kosenie

Pri prvom kosení je dôležité, aby boli nože na kosačke poriadne nabrúsené. Najmenej tak ublížime tráve. 

Zálievka a kosenie trávnika záleží od počasia.

Komentáre

Tetrasad 30.10.2020, 18:11
Ostré nože na kosačke sú naozaj dôležité. U tej našej kosačky už boli veľa tupé, takže kosila zle. Nové nože manžel objednal z https://www.kardanka.sk/ a potom je prehodil a to bolo zrazu úplne iné sekanie :-D.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz