Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Opadávajúce ríbezle

rss

Ríbezle sú obľúbeným ovocím v našich záhradách. Nie len že sú zdravé a chutné, ale ide o kríkové ovocie, ktoré nezaberá v záhrade veľa miesta a sú vhodné aj do malých záhrad.  Ríbezle môžeme konzumovať priamo po odtrhnutí z kríkov, kedy nás  v teplých letných dňoch príjemne osviežia svojou jemne kyslastou chuťou, môžeme ich pridať do zmrzliny, zamraziť, pripraviť s griotkou, do čaju, zavárať alebo veľa ďalších použití. Každý si príde na svoje aj vďaka 3 rôznym druhom,  ktoré si môžeme vypestovať.

Ani pestovanie ríbezlí nemusí byť bezproblémové. Ríbezle môžu začať opadávať už pred dozretím. Prof. Hričovský radí, ako proti tomu bojovať.
„Nejeden záhradkár sa ma pýta, že čo je príčinou javu opadávania plodov ríbezlí pred dozretím. Hlavnou príčinou je nedostatočné opelenie. Tohto roku sme mali málo včiel a odrazilo sa to na úrode. Najmä čierne ríbezle sú cudzoopelivé a veľmi potrebujú, aby v ich blízkosti rástli ďalšie odrody. Jediná samoopelivá čierna ríbezľa je Cvopova, ktorá vznikla v osemdesiatych rokoch v Bojniciach - vyšľachtili sme ju spolu s Jozefom Cvopom, po kom nesie aj meno. Keď aj kupujete kríčkové či stromkové čierne ríbezle, musíte mať vždy najmenej dve odrody, aby ste mohli mať uspokojivú úrodu. Pri červených a bielych ríbezliach, hoci máte samoopelivé odrody, úroda sa zvýši až o 30 percent, ak zasadíte aj inú odrodu.“

Výber správnej odrody si teda premyslite, aby ste mali čo najväčšiu úrodu a minimálne straty.

Ďalšie rady nájdete na:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=695223913836358&set=a.529146300444121.140709.529121010446650&type=1&theater

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz