Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Gaštan jedlý — výsadba a pestovanie

rss

Vôňa čerstvo pečených jedlých gaštanov je neodolateľná. Nespoliehajte sa na pouličných predajcov pečených gaštanov (a na ich často nekvalitné gaštany, ktoré s obľubou v kelímku zakryjú pár dobrými kusmi). Vypestujte si svoj vlastný gaštan jedlý.

Gaštan jedlý do vašej záhrady

Najskôr tá dobrá správa — gaštan jedlý (Castanea Sativa) sa uchytí všade tam, kde sa darí hroznu. Zlá správa :) je, že potrebujete dostatočne veľkú záhradu. Na skutočne dobrú úrodu jedlých gaštanov potrebujete kvôli opeleniu minimálne dva stromy (aj keď je gaštan samosprašný a dokáže zarodiť aj sólo, bez opeľovacieho “partnera” vytvára mnoho prázdnych plodov). Aj keď si moderné dnes predávané odrody už nebudujú tak mohutné kmene a obrovské koruny ako gaštanové stromy v stredoveku, dokážu po rokoch dosiahnuť alebo presiahnuť výšku 10 metrov. Vysádzajte ich preto len na mieste, kde si takto vysoké stromy priestorovo môžete dovoliť. Ich veľkosti prispôsobte aj vzdialenosť vysadených stromov. V minulosti sa gaštany často sadili do alejí obojstranne popri cestách, s rozostupmi cca 10 alebo 15 metrov v rade medzi jednotlivými stromami.

Výsadba gaštanu jedlého

Ak si plánujete kúpiť gaštanový stromček z niektorého e-shopu, najskôr si zožeňte prípravok s názvom Ectovit. Je to ekologický prípravok obsahujúci kultúru pôdnych húb, ktoré zlepšia výživu a zdravotný stav koreňov. Stačí menšie balenie, aplikujte podľa návodu. Gaštan jedlý má rád slnečné stanovisko a dobrú záhradnú pôdu. Jamu vykopte ako pre orech, cca s rozmermi 1 m x 1 m x 1 m, dno dôkladne rozryte, môžete pridať trocha rašeliny a zásobného minerálneho hnojiva (fosfor, draslík), do stredu jamy zatlčte pevný drevený kolík. Kým jedna osoba pridrží rastlinu pri kolíku v správnej výške, druhá osoba jamu opatrne zasýpa kvalitnou pôdou s aplikovaným Ectovitom a vrstvy pôdy zalieva vodou. Pôdu navŕšte až do mierneho kopčeka a ušlapte. Stromček opatrne priviažte ku kolíku tak, aby kmienok nebol priškrtený (potrebná pravidelná kontrola — kmienok časom hrubne).

Pestovanie gaštanu jedlého

Gaštanovník sa na jeseň poteší :) ku kmienku nahrabanému bukovému či dubovému lístiu, najmä cez zimu mu v prvých rokoch takáto hrabanka pomôže úspešne zvládnuť mrazy. V prvých troch rokoch mu kmienok na zimu obaľte bublinkovou fóliou alebo iným vhodným materiálom, ochráni ho to pred mrazmi a pred popraskaním pri prudkom jarnom slnku. Mladý stromček potrebuje dostatok závlahy (nie však neustále premočenú pôdu). Rodiť začne už po niekoľkých rokoch, podľa odrody a podmienok môžete pri vrúbľovanom stromčeku (kúpite v záhradníckych obchodoch, e-shopoch) čakať prvú úrodu po troch, piatich či ôsmych rokoch. Prehnojovanie vedie (podobne ako u iných ovocných stromčekov) k zníženiu odolnosti rastliny a k jej napádaniu premnoženými škodcami.

Gaštan jedlý zo semena

Najkrajšie gaštany z úrody môžete použiť na vypestovanie semenáčov, ktoré vám cca po 10 či 15 rokoch takisto zarodia menšími, ale rovnako chutnými plodmi. Na výsadbu by sa mali dať použiť aj (nepečené:) gaštany kúpené v obchode. Pozor na to, že pri sadení kúpených gaštanov treba uložiť gaštan do zeme “poležiačky” tak, aby hrotom mieril nabok. Mladučký semenáčik potrebuje extra ochranu pred mrazmi.

Máte vlastné skúsenosti s pestovaním gaštanov? Podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom, alebo na našej Facebook stránke :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz