Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vinič hroznorodý

rss

Máme tu čas vinobraní, a preto si prezradíme niekoľko zaujímavých a užitočných informácií najmä pre vinohradníkov o viniči hroznorodom.

Vinič hroznorodý pochádza z Malej Ázie. Môžeme ho považovať za ovocie slnka a radosti. Pre jeho pestovanie je najvhodnejšie mierne podnebie. Vedci ťažko vedia určiť vek viniča, no domnievajú sa, že je staršie ako ľudstvo. Egyptológovia objavili v hrobkách faraónov semená viniča hroznorodého. Z chrámových vyobrazení je veľmi pravdepodobné, že pred viac ako 3500 rokmi pred našim letopočtom, Egypťania pestovali vinič s úmyslom vyrobiť z hrozna vzácny nápoj. Tento nápoj bol určený len pre členov, ktorí patrili do faraónskej dynastie.

Vinič hroznorodý blahodarne vplýva na náš krvný obeh, rozširuje cievy a znižuje v nich tlak. Kedysi sa zápar z listov podával pre ženy po pôrode. Na vonkajšie použitie je osvedčený ako obklad na sčervenané oči.

Pestovanie

Každý jeden vinár chce vyrobiť vždy čo najkvalitnejšie víno, a preto už pri pestovaní musí dodržiavať nasledujúce podmienky:

- Odroda viniča

Najväčší význam na výrobu vína má práve vinič hroznorodý, ktorý má ale veľké množstvo odrôd. Každá odroda sa líši svojou špecifickou chuťou, arómou a pod. Taktiež je dôležitý aj vhodný podpník, do ktorého sa odrodový vinič zaštepí.

- Stav hrozna

V prípade, ak chceme aby víno bolo kvalitné, musíme dbať o dobrý zdravotný stav hrozna. Musí byť zdravé, dobre vyzreté a počas vegetácie je potrebné, aby sme ho ošetrovali špeciálnymi dovolenými prostriedkami. Ak hrozno začne hniť alebo je inak poškodené, je veľmi pravdepodobné, že stratí svoju chuť a vôňu.

- Čas zberu

Ak má hrozno menej ako 160 g cukru na jeden liter muštu, môže sa z neho vyrobiť len stolové víno. Aby sme mohli povedať o víne, že je kvalitné, je potrebné, aby mušt obsahoval 160 g cukru na jeden liter. V prípade špecifických vín sa vyžaduje, aby na jeden liter muštu bolo najmenej 190 g cukru. Čas zberu je pre vinohradníka veľmi dôležitý. Najlepšie je, ak hrozno oberá čo najneskôr, aby mohlo dosiahnuť čo najväčšiu cukornatosť.

- Množstvo úrody

Vinohradník bude mať čo najlepšie víno, chuť a kvalitu vtedy, ak jeho úroda bude čo najmenšia na jednom kre. V prípade, ak má nadmernú úrodu kvalita a odroda úrody sa veľmi zníži.

- Poloha vinohradu

Najvhodnejšia poloha pri pestovaní hrozna je poloha na južných svahoch. V tomto prípade sa získava omnoho viac slnka ako na rovinách. Veľmi vhodné sú svahy, ktoré sú chránené lesným porastom pred nepriaznivým veterným počasím. Pri uznávaní kvality hrozna je práve poloha vinohradu jednou z dôležitých kritérií.

- Pôda vinohradu

V prípade teplých pôd akými sú napríklad štrkovité alebo piesčité, hrozno dozrieva rýchlejšie. Studené pôdy vyzrievanie naopak spomaľujú. Pri pôde je veľmi dôležité, aby sa odčerpané živiny nahradili hnojením.

- Podnebie

Väčšina odrôd viniča rastie v miernych pásmach, no  poznáme aj druhy viniča, ktoré prežívajú v extrémnych podmienkach. Najvhodnejšiou oblasťou na pestovanie viniča je tá oblasť, kde priemerná ročná teplota je od 10 do 20 oC. Pre vinič nie sú vhodné podmienky, ak v oblasti je priemerná ročná teplota nižšia ako 10 oC. Nesmieme zabúdať ani na zrážky, ktoré patria medzi dôležité podmienky pri pestovaní. Vinič síce vydrží aj sucho, no pre svoj rast potrebuje určité množstvo vody.

- Počasie

Najväčším nebezpečenstvom, ktoré pre dozrievajúci alebo kvitnúci vinič existujú sú krúpy a mráz. Takéto nepriaznivé počasie môže veľmi poznačiť úrodu a kvalitu produkcie. Hoci je počasie nevyspytateľné, je možné, aby sme vinič aspoň čiastočne uchránili, a to vhodným ošetrením. Pre vinič je najvhodnejšie pekné a dlhé leto.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz