Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako využiť citróny od dužiny po kôru

rss

Citrón sa dá využiť na omnoho viac vecí a činností, ako by ste si mohli myslieť. Od dužiny až k šupke je možné využiť každú časť citróna. Okrem prípravy džúsu a pridania do čaju vám citrón pomôže aj pri domácich prácach, či ak sa chcete zbaviť hmyzu a chrobákov.

Vyčistite citrónom strúhadlo

Hrany a záhyby strúhadla sa čistia len veľmi komplikovane a často v nich aj po dôkladnom umytí čistiacim prostriedkom a vodou zostanú zvyšky strúhaného jedla. Ak sa ich chcete zbaviť, prekrojte citrón na polovicu a začnite jeho dužinu trieť na strúhadle. Ubezpečte sa pritom, že sa šťava aj šupka dostanú do každej hrany a záhybu strúhadla. Potom strúhadlo opláchnite vodou a vysušte čistou utierkou. Dosiahnete tak nielen čistotu, ale aj lesk strúhadla.

Dokonale čisté ovocie a zelenina pomocou citróna

Väčšina zeleniny a ovocia prichádza do styku s pesticídmi a postrekmi predtým, ako sa dostanú do našej domácnosti a kuchyne. Na mnohých z nich sa nachádzajú aj baktérie. Ak sa týchto nechcených povlakov na vašom ovocí a zelenine chcete zbaviť, premyte si ich domácim čistiacim sprejom. Ten pripravíte zmiešaním citrónovej šťavy, octu a studenej vody v rozprašovacej fľaši. Potom roztok zamiešajte a nastriekajte na čerstvé ovocie a zeleninu. Následne ich opláchnite pod studenou vodou a vysušte.

Odstráňte citrónom ovocné škvrny z bielizne

Čerstvé bobule, ako sú čučoriedky, černice, maliny za sebou často ponechávajú škvrny na rukách, aj oblečení. Nie vždy sa vám podarí zbaviť sa ich len pomocou mydla, či prášku a vody. Skúste teda na škvrny naniesť citrónovú šťavu. Jej pôsobením škvrna zbledne a na bielizni alebo rukách zanechá aj osviežujúcu vôňu.

Podávajte v citrónovej šupke zmrzlinu

Ak ste odšťavili citrón a je vám ľúto vyhodiť jeho šupku, použite ju ako misku na mrazené dobroty. Odkrojte z polky citróna jeho koniec tak, aby sa miska z neho neprevaľovala, položte ju na tanierik a naservírujte do nej kopček zmrzliny. Dokonca si môžete citrónové polovice aj zamraziť a použiť ich kedykoľvek budete potrebovať.

Odstráňte citrónom mastné odtlačky z nerezových povrchov

Ak chcete dôkladne odstrániť mastné škvrny a odtlačky prstov z nerezových povrchov, prekrojte citrón na polovicu, pretrite ním celý znečistený povrch a vyleštite čistým uterákom. Tento trik môžete použiť aj na chrómové povrchy alebo náradie. Ak je znečistenie väčšie, zmiešajte citrónovú šťavu s trochou sódy bikarbóny.

Citrón osvieži mikrovlnnú rúru

Do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vytlačte šťavu z citróna, pridajte trochu citrónovej kôry alebo aj celé plátky citróna a dolejte horúcou vodou. Nechajte zapnutú mikrovlnku, kým sa voda v miske nezačne variť. Potom mikrovlnku vypnite a chvíľu nechajte dvierka zatvorené, aby sa usadila para. Potom misku vyberte a mikrovlnku vyčistite vlhkou handričkou. Uviaznuté čiastočky jedla by mali byť zmäkčené a mastnota by mala ísť zmyť jednoduchšie. Mikrovlnná rúra bude navyše aj pekne citrónovo voňať.

Zbavte sa citrónom škodcov

Hmyzu, mravcov a iných škodcov zvonku sa môžete zbaviť citrónovým roztokom. Naplňte rozprašovač citrónovou šťavou, zrieďte ju vodou a nastriekajte tento roztok okolo dverí a okenných rámov.

Vyčistite si citrónom kávovar, či varnú kanvicu

Na kávovare často zostávajú škvrny z kávy a tiež z neho cítiť (niekedy nepríjemnú) arómu kávy. Kávovar aj varná kanvica sa navyše pri pravidelnom používaní zanášajú vodným kameňom, čo je nepríjemné nielen pri pití, ale môže to upchať aj mechanizmy v týchto prístrojoch. Na osvieženie a odvápnenie strojov do nich nalejte vodu a citrónovú šťavu v pomere 1:1 a nechajte pri kávovare prejsť cyklus, pri varnej kanvici nechajte vodu zovrieť. Po dokončení rovnaký postup zopakujte s čistou vodou.

Vyčistite pomocou citrónu odtoky

Zbavte odtok nepríjemného zápachu a špiny pomocou citróna. Ako? Zohrejte roztok citrónovej šťavy s vodou v pomere 1:1 (môžete použiť aj ten z vyčistenej rýchlovarnej kanvice). Nasypte do odtoku sódu bikarbónu a zalejte to horúcim roztokom citrónu a vody. Nechajte prebublať, potom prepláchnite čistou vodou a váš odtok bude vyzerať ako nový.

Poznáte aj iné tipy, na čo použiť citrón, či citrónovú kôru? Používate ich v domácnosti inak, ako sme spomínali? Podeľte sa s nami a s našimi čitateľmi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

 

Zdroj obrázkov: foodnetwork.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz