
Všetci vieme, že citrón do čaju pomáha pri nachladnutí. Tým však jeho liečivé vlastnosti zďaleka nekončia, dokáže toho omnoho viac.
Liečivé účinky citrónu
Aj keď je citrón v našom ponímaní chutí kyslý, v skutočnosti patrí medzi zásadotvorné potraviny a preto pomáha pri prekyslení organizmu. Prospieva pri zápalových stavoch, prečisťuje krv a ukľudňuje podráždenú pleť. Podporuje trávenie, pomáha pri arterioskleróze, nechutenstve, obličkových kameňoch a problémoch s močovými cestami. Je užitočný pri spaľovaní podkožných tukov.
Preventívne účinky citrónu
Pravidelná konzumácia citrónov (stačí 1 citrón denne) posilňuje imunitný systém, srdcovo cievny aparát, upravuje krvný tlak a vďaka obsahu citrátov predchádza tvorbe obličkových kameňov. Známe sú aj priaznivé účinky konzumácie citrónov na nervovú sústavu. Obsahuje množstvo antioxidantov chrániacich naše telo pred voľnými radikálmi, a tým prispieva k prevencii pred rakovinou.
Čo citróny obsahujú
V prvom rade mocný antioxidant – vitamín C. Ďalej celú radu vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok citrón obsahuje najmä vápnik, horčík, zinok, sodík, draslík, železo, mangán, meď a fosfor.
Ako konzumovať citróny
Najjednoduchšou cestou je vyžmýkať citrón do čaju, a dužinu zjesť (to prospieva aj zubom a ďasnám). Obľúbená je jednoduchá citronáda (vyžmýkať šťavu z 2 citrónov a zaliať 4 dcl vody, prípadne ak neznesiete takýto kyslý nápoj dochutiť troškou medu alebo stéviou).
Môže citrón uškodiť?
V zásade nie. V dnešnej dobe však neprekvapí, že niektorí ľudia môžu byť alergickí na určité zložky obsiahnuté v citrónoch a všeobecne v citrusoch. Pri podozrení z alergie na citróny radšej citrusy nekonzumujte, a navštívte svojho lekára. Tiež nezabudnite, že zubnou pastou čerstvo umytá zubná sklovina sa neznáša s kyslým ovocím a kyslými nápojmi.