Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Citrón ako liek aj prevencia

rss

Všetci vieme, že citrón do čaju pomáha pri nachladnutí. Tým však jeho liečivé vlastnosti zďaleka nekončia, dokáže toho omnoho viac.

Liečivé účinky citrónu

Aj keď je citrón v našom ponímaní chutí kyslý, v skutočnosti patrí medzi zásadotvorné potraviny a preto pomáha pri prekyslení organizmu. Prospieva pri zápalových stavoch, prečisťuje krv a ukľudňuje podráždenú pleť. Podporuje trávenie, pomáha pri arterioskleróze, nechutenstve, obličkových kameňoch a problémoch s močovými cestami. Je užitočný pri spaľovaní podkožných tukov.

Preventívne účinky citrónu

Pravidelná konzumácia citrónov (stačí 1 citrón denne) posilňuje imunitný systém, srdcovo cievny aparát, upravuje krvný tlak a vďaka obsahu citrátov predchádza tvorbe obličkových kameňov. Známe sú aj priaznivé účinky konzumácie citrónov na nervovú sústavu. Obsahuje množstvo antioxidantov chrániacich naše telo pred voľnými radikálmi, a tým prispieva k prevencii pred rakovinou.

Čo citróny obsahujú

V prvom rade mocný antioxidant – vitamín C. Ďalej celú radu vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok citrón obsahuje najmä vápnik, horčík, zinok, sodík, draslík, železo, mangán, meď a fosfor.

Ako konzumovať citróny

Najjednoduchšou cestou je vyžmýkať citrón do čaju, a dužinu zjesť (to prospieva aj zubom a ďasnám). Obľúbená je jednoduchá citronáda (vyžmýkať šťavu z 2 citrónov a zaliať 4 dcl vody, prípadne ak neznesiete takýto kyslý nápoj dochutiť troškou medu alebo stéviou).

Môže citrón uškodiť?

V zásade nie. V dnešnej dobe však neprekvapí, že niektorí ľudia môžu byť alergickí na určité zložky obsiahnuté v citrónoch a všeobecne v citrusoch. Pri podozrení z alergie na citróny radšej citrusy nekonzumujte, a navštívte svojho lekára. Tiež nezabudnite, že zubnou pastou čerstvo umytá zubná sklovina sa neznáša s kyslým ovocím a kyslými nápojmi.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz