Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako v zime predchádzať prechladnutiu

rss

Koniec roka je čas, ktorý trávime s rodinou, priateľmi, známymi, užívame si dobré jedlo, príjemnú spoločnosť a voľné dni. S toľkými vecami, na ktoré sa tešíme, je dôležité, aby sme sa počas návštev a stretnutí mohli cítiť zdravo a fit. Nanešťastie, veľmi často nád v zime dostihne chrípka, či prechladnutie, ktoré vedia tieto pekné chvíle s našimi blízkymi skomplikovať alebo úplne znemožniť. Ako neochorieť?

Jedzte zdravo

To, čo do svojho tela vložíte, to z neho aj dostanete. Nezabudnite teda na zdravé bielkoviny, čerstvé ovocie a zeleninu. Ideálne je jesť to, čo sa vypestuje vo vašej blízkosti. Potraviny by mali byť čo najčerstvejšie a zelenina s ovocím prirodzene zrelé, nie zbierané predčasne. V zimnom období teda siahnite najmä po domácich jabĺčkach, hruškách, či doma sušenom ovocí. Pokojne siahnite aj po domácich vajíčkach - chlesterol vo vajci nezvyšuje cholesterol v krvi, ako hovorí jeden z novších poznatkov lekárskej vedy. 

Doprajte si oddych

Počas zimy a najmä s príchodom Vianoc sme často zahltení povinnosťmi v práci, ale aj doma. Nezabudnite si ale v tom zhone nájsť aj chvíľku pre seba a oddychovať. Ak ste prepracovaní a unavení, tak váš organizmus nie je schopný bojovať s infekciami. Uistite sa teda, že si doprajete čas pre seba v podobe horúceho kúpeľa, pozerania televízie alebo čítania knihy.

Dávajte si pozor na baktérie

V zimnom období plnom prechladnutí a chrípok buďte opatrní pri kontakte s inými ľuďmi. Každé zakašľanie, kýchnutie sú potenciálnymi hrozami baktérii. Samozrejme, že týmto nemyslíme, aby ste sa zabalili do nejakej dezinfikovanej plastovej bubliny. Venujte ale väčšiu pozornosť pravidelnému umývaniu rúk a udržiavaniu čistých povrchov, na ktorých si pripravujete jedlo. Rovnako, ak chodíte verejnou dopravou, zadovážte si nejaký dezinfekčný gél, ktorým si pretriete ruky pri vystupovaní- veď rukovätí sa dotýka veľké množstvo ľudí.

Dbajte na pravidelný spánok

Pravidelný spánok v dostatočnom množstve a kvalite je dôležitý nielen pre vašu výkonnosť nasledujúci deň, ale aj pre váš imunitný systém. Nedostatok spánku môže totiž zvýšiť šance na chrípku a predchladnutie. A napokon, čo je lepšie ako príjemný, dlhý, pohodlný spánok v teplej posteli, keď je vonku zima a tma.

Na záver vám chceme zapriať krásnu zimu s čo najnižším množstvom prechladutí, chrípok, či iných ochorení.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz