Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako spoznať skutočný med

rss

Tak, ako každý človek má svojho lekára, mal by mať aj svojho včelára. Kúpa neoverených medov v obchodných reťazcoch nie je vždy tou správnou alternatívou. Niektoré druhy medov môžu byť dovezené zo zahraničia- z Ázie, Južnej Ameriky. Tak sa vám môže stať, že si kúpite (a zjete) med od včiel liečených antibiotikami, čo môže spôsobiť rezistenciu vášho organizmu voči antibiotikám a pod. Niektoré sú zase falošné- zmes medu a sirupu vyrábaného z invertného cukru. Napokon, med začali falšovať ziskuchtiví obchodníci už v antických dobách, kedy ponúkali namiesto medu zahustenú hroznovú šťavu. Tieto nepravé medy nekryštalizujú, sú neprirodzene tekuté, karamelovej farby. A ako odlíšiť pravý med od toho falošného?

1. Cena

Len pohľadom na fľašu medu v obchode, či na trhu pravosť medu nezistíte. Pomôcť vám však môže cena. Pokiaľ je med príliš lacný, ide o napodobeninu medu- tekutinu obohatenú o cukor, či karamel.

2. Tzv. „bublinková skúška“

Med stačí otočiť a sledovať vzduchovú bublinu. Ak bublinka klesá dole pomaly, ide o dobrý med, ale ak rýchlo, tak má med v sebe viac vody, ako predpisuje norma.

V domácich podmienkach si pravosť medu môžete overiť viacerými spôsobmi:

3. Chuť, vôňa, hustota

Chuť a vôňa medu bývajú rozmanité, ale pravý med po jeho ochutnaní „škriabe v hrdle“. Taktiež pri prelievaní medu sa vďaka svojej tuhosti med ukladá v akýchsi záhyboch, podobne ako splývajúca látka. Tomuto sa hovorí, že med „falduje“.

4. Kryštalizácia

Skutočný med začne skôr, či neskôr kryštalizovať, čo je tiež jasným znakom jeho pravosti.  Kryštalizácia je totiž prirodzenou vlastnosťou medu. Často býva tento fakt napísaný aj ako upozornenie na obale.

5. Test so studenou vodou

Po naliatí medu do studenej vody sa usadí na dne, nerozprskne sa ako sirup.

6. Test s atramentovou ceruzkou 

V minulosti sa pravosť medu zvykla overovať pomocou atramentovej ceruzky. Falošný med sa po jej ponorení sfarbil domodra, no pravému medu neublížila.

7. Test s jódovou tinktúrou

Keďže dnes sa už atramentová ceruzka dá kúpiť len ťažko, alternatívou tohto testu sa stal test s jódovou tinktúrou. Stačí, ak v malom hrnčeku povaríte lyžicu medu spolu s lyžicou vody a po vychladnutí pridáte kvapku jódovej tinktúry. Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že nejde o pravý med.

8. Test s liehom

Na lyžicu naberiete med a pokvapkáte ho liehom. Pokiaľ sa med úplne rozpustí je pravý.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz