Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako správne uvariť zázvorový čaj

rss

Zázvor je už odpradávna známy svojimi liečivými účinkami. Snáď najviac sa hodí práve teraz, v dobe chrípkových a iných epidémii, keď dokáže potlačiť chorobu už v jej zárodku. Môžete si ho ale uvariť aj len tak- pre jeho chuť, vôňu alebo na prečistenie organizmu.

Ako uvariť zázvorový čaj

Na to, aby bol zázvorový čaj dostatočne silný a mohli ste využiť všetky jeho výhody, mali by ste si ho pripravovať z čerstvého koreňa zázvoru. Postačia vám približne 2 cm, ktoré si olúpte škrabkou na zemiaky. Medzitým dajte do hrnca variť 1 liter vody. Ošúpaný zázvor následne potrite na hrubšom strúhadle. Pokiaľ je koreň zázvoru už starší, bude to ťažšie, avšak na vylúhovanie, vlastnosti a ani chuť čaju to nemá žiaden vplyv. Keď voda v hrnci zovrie, vhoďte do nej nastrúhaný zázvor. Nechajte vrieť 30 sekúnd. Ak by sa čaj varil dlhšie, zničili by sa jeho hodnotné esenciálne oleje a spolu s nimi všetky liečivé látky. Nechajte ho 10 minút odstáť, následne preceďte a podávajte. 

Ako často piť zázvorový čaj

Za deň sa odporúča vypiť maximálne 2-3 litre tohto čaju, avšak maximálne po dobu dvoch týždňov, potom je potrebné urobiť si aspoň trojtýždennú pauzu. Treba pamätať aj na to, že denne by človek nemal prijať viac, ako 4 gramy čerstvého zázvoru.

Chuť zázvorového čaju

Zázvorový čaj chutí veľmi korenisto, až pálivo. Pokiaľ je pre vás táto chuť nepríjemná, skúste ju zjemniť medom, citrónovou šťavou alebo si čaj zriediť väčším množstvom horúcej vody. Vyskúšať môžete aj škoricu, či hrebíček, ktoré vhodíte do vody, v ktorej varíte čaj, ešte pred zázvorom. 

Liečivé účinky zázvorového čaju

Zázvorový čaj pomáha pri liečbe kašľa a ďalších respiračných problémoch. Štúdie ukazujú, že zázvor znižuje krvný tlak a vie byť rovnako účinný ako niektoré lieky. Dokonca gingerol, látka obsiahnutá v zázvore, v laboratóriu potlačila rast nádora. Mnohí priaznivci zázvorového čaju hovoria aj o jeho pozitívnych účinkoch na artritídu a svalové bolesti.

Zázvorový čaj sa používa aj pri problémoch so žalúdkom, najčastejšie na prevenciu alebo zastavenie nevoľnosti.

Vedľajšie účinky zázvorového čaju

Zázvorový čaj nemá žiadne vážne vedľajšie účinky. Hoci mnohí veria, že zázvor podporuje tvorbu žlče, neexistuje na toto tvrdenie žiadny vedecký dôkaz. Napriek tomu, ak ste mali, alebo máte, nejaké tráviace problémy, je lepšie sa pred jeho pravidelnou konzumáciou poradiť s lekárom.

Možnými vedľajšími účinkami zázvorového čaju môže byť mierne pálenie záhy alebo žalúdočná nevoľnosť. Tieto stavy sa môžu dostaviť najmä vtedy, ak viete, že ich mávate aj po konzumácii iných štipľavých, či korenených jedál alebo čili.

Opatrný by ste však mali byť v prípade, ak trpíte alergiami. Vtedy skúste zázvor najprv v malom množstve a postupne pridávajte.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz