Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravý zázvor

rss

Zázvor používame ako prírodný liek. Na naše zdravie má veľa pozitívnych účinkov.

Podľa lekárov je zázvor vhodný ako prevencia respiračných ochorení, znižuje množstvo vírusov a baktérii, zvyšuje imunitu a bojuje s chrípkou a nádchami. Zázvorom si môžeme prehriať celé telo, zlepšuje prekrvenie končatín – nôh a rúk.

Pozitívne účinky zázvoru sú aj pri trávení. Zázvorom stimulujeme našu chuť k jedlu, podporujeme trávenie, zlepšujeme ním tvorbu tráviacich štiav a slín, čím urýchľujeme metabolizmus živín. Zázvor pomáha proti nadúvaniu a tlmí kŕče v črevách. Svojimi antiseptickými účinkami  nám pomáha aj pri hnačkových virózach.

Žiadne bolesti

Zázvor sa v našom rebríčku obľúbených potravín dostáva na popredné miesta. V našich domácnostiach sa nachádza bez ohľadu na náš vek alebo pohlavie.  Najčastejšou formou konzumácie zázvora je zázvorový čaj.  Ten je obľúbený aj u tehotných žien, pretože tlmí ich nevoľnosti.

Čaj je vhodných aj pri problémoch pri cestovaní, pretože zmierňuje kinetózu (choroba z pohybu, morská choroba...pozn. redaktora).  Čaj zo zázvora je vhodné piť aj pri závratoch či bolestiach hlavy.

Účinné látky

Silice a gingerol sú účinnými látkami v zázvore. Gingerol má podobné chemické zloženie ako štipľavá časť papriky.

Zázvorom proti chorobám

Jeho účinky nie sú len pri tlmení bolesti, ale vďaka látke pripomínajúcej účinky kyseliny acetylsalicylovej predchádza srdcovo cievnym ochoreniam. Znižuje zrážanlivosť krvi a teda pomáha zvyšovať jej prietok. Srdcovo-cievny systém chráni tlmením vstrebávania cholesterolu.

Zábalmi (z odvaru zo zázvoru) kĺbov pri artritíde a reumatoidnej artritíde znížime bolesti pri týchto chorobách, vďaka ich analgetickým a protizápalovým účinkom.

Zázvor v kuchyni

Zázvor je viac menej univerzálne použiteľná potravina. Môžeme ho využiť v sladkých aj slaných jedlách, dokonca aj v múčnikoch.

Nakladaný zázvor, ktorý je výborný aj napríklad k sushi si môžete pripraviť aj sami: ošúpete a na tenké plátky nakrájate mladý zázvor.  Vo vriacej vode varíme približne 3 minúty a precedené necháme vychladnúť.  Do zaváraninovej fľaše si nachystáme soľ, cukor a ryžový ocot (podľa chuti). Do zmesi dáme plátky zázvoru a necháme odstáť na chladnom mieste (najlepšie v chladničke).

Ďalším variantom, ako pripraviť zázvor môže byť jeho kandizácia.  Na kocky nakrájaný očistený a odvážený zázvor varíme pol hodinu.  Zlejeme a zalejeme trochou vody s cukrom (hmotnosť cukru = hmotnosť zázvoru). Varíme ďalšiu pol hodinu. Keď sa kúsky zázvoru stanú priesvitné a časť vody sa vyparí, scedíme zázvor, obalíme v cukre a vysušíme v rúre alebo na vzduchu.

Množstvo a konzumácia

Všetkého veľa škodí, aj zázvoru. Odporúčaná denná dávka zázvoru pre dospelého človeka je 4g za deň. Deťom do 2 rokov sa konzumácia zázvoru neodporúča.

Pri konzumácii nalačno alebo väčšieho množstva u tehotných žien môže pôsobiť opačne, teda spôsobovať tráviace ťažkosti.

Zázvorový čaj

Ideálne množstvo čerstvého zázvoru na prípravu čaju sú 4g, sušeného 1g. Pri príprave čaju z čerstvého zázvoru ho očistíme a nastrúhame.

Množstvo čaju závisí od veku a váhy človeka. Malé a chudé deti môžu vypiť asi tretinu dávky, aby sa u nich nevyskytli tráviace a črevné problémy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz