Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako správne pripraviť špargľu: pečenie, varenie, grilovanie, parenie

rss

Špargľa, považovaná za delikatesu v zeleninovom svete, dokáže dodať každému jedlu chuť výnimočnosti. Patrí výživovo medzi veľmi vyvážené druhy zeleniny. keďže obsahuje len veľmi málo tuku, sodíka a cholesterolu, ale zato mnoho vitamínov a minerálov. Jedným z najväčších benefitov špargle je vysoký obsah vitamínu B, konkrétne folátu, ale aj zdrojom vitamínov A, K, C a minerálov železa, vápnika a fosforu. Najčastejšou formou prípravy je jej príprava na pare, ale túto zeleninu možno pripraviť na mnoho spôsobov od rozmixovania, cez praženie, grilovanie, varenie, pečenie až po jej prípravu nasurovo v šalátoch. 

Ako dlho pripravovať špargľu

Dĺžka prípravy špargle závisí od jej hrúbky a taktiež od spôsobu jej prípravy. Môže sa uvariť za 5 minút, ale taktiež to môže trvať aj 15. Avšak akýkoľvek spôsob prípravy špargle si zvolíte, uistite sa, že ju nebudete pripravovať pridlho, aby nebola príliš vodnatá.

Ako pripraviť špargľu na tepelnú úpravu

Niektorí ľudia nejedia špargľu pre jej drevnatú chuť. Tej sa možno vyhnúť starostlivou prípravou pred jej ďalšou tepelnou úpravou. Ak budete dodržiavať tento postup, dozaista sa vám špargľa podarí a neskončíte s nechutným jedlom:

  • umyte a vysušte - špargľa sa zberá zo zeme, preto ju pred jej prípravou dôkladne umyte a vysušte utierkou,
  • odlomte spodný koniec - držte špargľu na jej spodnom konci a ohnite až kým jemne nepraskne. Zelenina sa zlomí v mieste, kde končí tvrdý, drevnatý diel a začína sa menšia časť stopky.
  • olúpte - ak chcete, aby bola špargľa jemnejšia, ošúpte jej šupku pomocou ostrého noža.

Ako piecť špargľu

Ak sa rozhodnete špargľu piecť v rúre, osoľte ju a uložte na pekáč. Polejte kokosovým olejom. Ak chcete môžete aj posypať sezamovými semienkami, čiernym či iným korením. Pečte pri teplote 200 stupňov približne 12 minút.

Ako grilovať špargľu

Grilovanie zvýrazňuje chuť špargle. Pri grilovaní odporúčame špargľu len jemne osoliť, poliať kokosovým olejom, položiť na gril a nechať grilovať 7 až 10 minút.

Ako variť špargľu

Variť by ste mali tenšie stonky šparglí nakrájané na 2,5-5 cm kúsky v hrnci vriacej vody. Špargľu varte kým stonky nebudú jemné, mierne zhnednuté za neustáleho miešania cca 3-5 minút. Ak chcete špargľu ochutiť nejakým korením, či arómou, ako je zázvor, cesnak, či cibuľa, nechajte ich vo vode variť ešte predtým ako pridáte špargľové kúsky.

Ako špargľu pripraviť na pare

Príprava špargle na pare je veľmi univerzálny a rýchly spôsob prípravy, nakoľko ju následne môžete servírovať na mnoho spôsobov: s maslom, citrónovou šťavou, či rôznymi omáčkami. Pri parení špargle ju umiestnite nad vriacu osolenú vodu tak, aby sa jednotlivé stonky špargle neprekrývali. Hrniec zakryte a nechajte pariť 3 minúty. Následne opatrne špargľu vyberte a prebytočnú vodu z nej nechajte odkvapkať alebo vsiaknuť do utierky.

Veríme, že vám náš článok pri príprave špargle pomôže a ak máte nejaké vlastné tipy na jej prípravu, budeme radi, ak sa o ne s nami a našimi čitateľmi podelíte v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

 

 

Komentáre

Eva Matejčíková 2.6.2020, 19:09
JA mám jeden trik na grilovanie špargle aby ste ju nemuseli stále otáčať - použite kontaktný elektrický gril (ja mám orava Grillchef) a medzi jednotlivé platne dávam papier na pečenie a do neho špargľu potretú octom a sem tam prisypem bylinky a špargľa je vláčna a rovnomerne prepečená bez otáčania

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz