Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
43%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Vedeli ste že... alebo čo sme nevedeli o špargli

rss

Špargľa má vysokú výživovú hodnotu. V našom jedálničku by rozhodne nemala chýbať.

Hitom na tanieroch domácich gazdiniek ale aj profesionálnych kuchárov a šéfkuchárov sa na jar stáva biela špargľa.  Stretnúť sa s ňou môžeme aj v špičkových reštauráciách.  

Táto zdravá zelenina má v súčasnosti svoje obdobie, a na tanieroch ju môžeme mať už chvíľku po jej zozbieraní v záhrade.  Biela špargľa na rozdiel od zelenej pochádza prevažne zo Slovenska.  

Dokopy poznáme 3 odrody špargle. Biela rastie pod zemou, a preto na rozdiel od zelenej neobsahuje prírodné farbivo.  Vo fialovej je väčší obsah cukru.

Ako kúpiť dobrú špargľu?

Pri každej potravine je dobré vedieť, v akom ideálnom stave by mala byť keď ju kupujeme. Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Tomáš Sika vraví, že „špargľa by mala byť pružná, pevne tuhá a nesmie sa ľahko ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne.“ Rez špargle, pokiaľ je dlho skladovaný, začína plesnivieť. Na to si treba dať pozor. Ak ochutnáte šupku, nemala by mať príliš horkú chuť.

Dá sa jesť celá?

Odpoveď iste poznáte – áno. Špargľu môžeme v kuchyni zužitkovať celú. Biela špargľa je jemne drevnatá, preto ju pred použitím treba ošupať. Pred varením ju treba na spodku zakrojiť a po uvarení krásne vidíme, pokiaľ je špargľa drevnatá a odkiaľ už nie.  Zo šupiek a spodku, ktorý odkrojíme, môžeme spraviť vývar a využiť na poliatie cestovín alebo priamo do polievky.

Zelená špargľa je menej drevnatá, do jedla sa dá použiť celá. Stačí keď ju poriadne umyjete a očistíte. Mladá zelená špargľa je chutná aj na surovo.  Grilovať ju môžete aj bez predvarenia.

Vedeli ste že..?

  • Listy špargle sa využívajú v kvetinárstve pod názvom asparág?
  • Farby špargle sú rozdielne kvôli spôsobu ich pestovania? (biela rastie pod fóliami, zelená rastie na poli bez fólii a fialová vznikne z bielej, ktorú vystavíme na dlhšie obdobie na priame slnko na pole alebo pod umelé svetlá, napríklad aj neúmyselne v obchode)
  • Keď špargľu ošúpete, nebude horká.  Špargľa, ktorá je „pred chvíľou“ zozbieraná z poľa horká nie je, ani jej šupka.
  • Ak ju správne uskladníte, vydrží vám aj týždeň?  Skladovať ju môžete v chladničke. Z čerstvej špargle po zarezaní vyteká biela miazga.
  • Čím silnejšia, tým lepšia... to tvrdia „odborníci“ na špargľu, akými sú Nemci, Dáni alebo Holanďania.
  • Denne 10 cm... O takýto kus denne vyrastie špargľa.  Väčšina je však skrytá pod zemou.
  • Najlepšia je pod fóliou. Fóliu je nutné obracať, aby riadky mali ideálnu teplotu. Čierna strana riadky ohrieva, biela ochladzuje. Ideálna teplota je dôležitá pre postupný a plynulý rast špargle.
  • Polovica úrody sa nezozbiera, ale ostáva na poli. Po zložení plachiet výhonky zarastú a na nasledujúci rok sú z každého 3 korienky.
  • Roky čakania. Aby ste mohli zbierať úrodu špargle, trvá to 4-5 rokov.  2 roky sa „hráte“ so sadeničkou, až potom môže ísť na pole.  Prvé výhonky sa objavia približne 2 roky po vysadení na poli. Úrodu pestovatelia zbierajú 10 rokov. Rovnakú dobu je potom pole na pestovanie ďalšej špargle nepoužiteľné.

Špargľa a zdravie

  • Čistí krv a pomáha pri znižovaní kyslosti krvi
  • Má protizápalové účinky
  • Spôsobuje jemné preháňanie, čím čistí náš organizmus
  • Predchádza očným problémom ako je šedý zákal
  • Pomáha rozpúšťať a predchádzať obličkovým kameňom
  • Vďaka aminokyseline asparagin očisťuje naše telo od "odpadu". Po konzumácii sa vám môže stať, že váš moč bude páchnuť. Je to úplne v poriadku a dokazuje to správnosť fungovania vašich obličiek.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz